67-годишната Такухи Сакаян от Пловдив, която бе изоставена от близките си в безпомощно състояние навръх Великден, вече е настанена в Дом за възрастни. Щастливата развръзка е благодарение на бързата реакция на лекари и социални работници след публикация на TrafficNews.

Крещяща нечовечност: Близки изоставиха възрастна жена в безпомощно състояние в ПловдивСъседи се грижат за нея, молят институциите за помощ

Припомняме, че на 28 април съседка намира Таки паднала на земята. Вика Бърза помощ, откарват я в Спешното на УМБАЛ „Св. Георги”. Там й правят стандартните изследвания, установяват, че жената няма травми вследствие на падането. И се обаждат на съседката Веселина Вълкова да отиде да я вземе.

 „Таки не може да отиде до тоалетната. Опита ли се да стане, пада. Единия ден я намерихме на пода. Нито може да си сготви, нито да се обслужва сама. Хранила съм я в устата”, обяснява тогава Веселина. От паданията възрастната жена е с множество рани по краката и ръцете.

Тъй като пострадалата е вдовица, без деца, съседката решава да потърси помощ от съпругата на починалия й брат. Тя обаче й казала да се оправя както намери за добре. „Обясних й, че поне храна трябва някой да носи на Таки, празнични дни бяха. А тя отговори, че не я интересува, че и тя, и синовете й са заети”, разказва Веселина.

Междувременно Таки й споделя, че дала дебитната си карта, в която й превеждат пенсията, заедно с пинкода на единия си племенник. В сметката имало 11 000 лева – средства от продажбата на имот. След като племенникът й върнал картата обаче, тя била празна. Жената се притеснила и поискала извлечение от банката, от което се вижда, че от януари до края на март на няколко пъти са теглени суми от по 2000 лева.

Точно преди Великден на Таки отново й става зле, получава инсулт. Отново викат линейка и е откарана в УМБАЛ „Свети Георги”. Там лекарите я приемат и обгрижват, а от Дирекция „Социално подпомагане” й намират място в  Дома  „Свети Василий Велики“.  

„Винаги съм вярвала и знам, че когато се помолиш и вярваш в доброто, то се случва. Днес сърцето ми прелива от щастие, защото обаждането от Дирекция “Социално подпомагане” - Пловдив ми даде надежда, че има хора с добри сърца, които си вършат работата. И именно те Виолета Благоева и Петя Василева помогнаха Такухи (Таки) да бъде задържана и обгрижена в УМБАЛ ”Свети Георги”, за да я настанят в Дома за социални грижи в “Коматево”. Там ще получи необходимите грижа и внимание и ще почувства, че не е сама и има хора, които ги е грижа за нея. Не е изхвърлена и самотна като никому ненужна и непотребна вещ. Благодаря ви, добри хора”, разказва друга съседка на Таки - Мария Лалева.

“Внимавай не само за какво се молиш, а и за кого. Чудеса се дават на добрите хора. Болестите се дават, за да лекуват душата и на болния, и на тези около него. Болестта понякога е последната милост на Бога. И последна покана да се промени и да се върне към светлината и доброто. Това не зависи от твоите молитви. Ти можеш само да се молиш любовта да е с теб и в теб, каквото и да избере другият. Болестите по децата лекуват родителите. Не е мъката от Бога, нито от дявола. От човешките избори е. И пак в тях е лекарството. Затова внимавай как се молиш. Думите могат да лекуват, но могат и да убиват, ако не им познаваш силата. Или ако не знаеш волята на душата. Съдбата все ще намери начин да ти каже нещо важно. Без значение как и чрез кого. Уши да имаме. И душа да чуе”, допълва тя.