Населените места от община „Родопи” тържествено ще отбележат Националния празник на страната – 3 март. Честванията започва още днес с ученическо шествие в  Крумово. Пред мемориалните паметници в местността „Могилата” в селото  от 16 часа ще бъде отслужена панихида и след еноминутно мълчание ще бъдат поднесени венци и цветя от кмета на община „Родопи” Павел Михайлов и кмета на Крумово Румяна Самоковарева. Тържеството ще завърши с  възстановка на шипченските боеве, пресъздадена от комитет „Родолюбие”.

На Трети март, по традиция с цветя, тържествено слово и рецитал ще бъде отбелязана 143-тата годишнина от Освобождението пред мемориалния парк „Каламица” край село Цалапица. Панихидата в памет на загиналите и поклонението започват в  11 часа. Официални гости на тържеството ще са кметът Павел Михайлов, заместник-кметът Владимир Маринов, общински съветници.

За шеста поредна година по повод националния празник на България,  в Цалапица организират и флашмоб под надслов „Пробуждане с хоро”. Началото на мащабната патриотична проява ще бъде  дадено с пукот на  пушки и топовен гръм. Тя започва в 12 часа на площада пред НЧ ”Светлина”.

Да се преклонят пред героите и да поднесат венци и цветя се готвят и в село Марково. От 9:30 часа утре в параклиса „Вси Български Светии” ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите за свободата на Отечеството. Честването ще продължи с отдаване на почит и полагане на цветя пред паметника на загиналите от село Марково във войните за Освобождение. От 11 часа кметовете на трите села – Марково, Белащица и Браниполе ще поднесат венци на паметника на 18-ти Вологодски полк в местността „Марковски гроб”.

В честванията в Крумово и Марково ще вземе участие и Военно формирование 44220 под командването на подполковник Петко Петков.

Нека заедно сведем глава в истинска почит пред светлата памет на онези знайни и незнайни герои, платили нашата свобода с живота си