Сформират нови екипи на МВР и Агенцията по храните, които да следят за спазването на действащите противоепидемични мерки в Пловдив и областта. Паралелно с тях продължават да работят и съществуващите вече екипи на експерти от Регионалната здравна инспекция и МВР. Към този момент няма да се въвеждат нови рестрикции, реши на днешното си заседание Областният кризисен щаб.

Ще изискаме информация от всички кметове в града и областта за предстоящите масови мероприятия. Следим и обстановката, за да решим дали е нужно последните да се преустановят, или да се проведат при засилен контрол от органите на реда”. Това каза областният управител Йордан Иванов. И допълни, че се препоръчва и Общинските оперативни щабове да се съберат на заседания предвид усложнената епидемична обстановка.

Иванов заяви също, че към момента щабът е решил, че няма необходимост от разкриване на нови легла за пациенти с COVID-19. Въпреки това оставаме в готовност такива да се разкрият, ако е необходимо.

Дали децата да преминат на онлайн обучение също е под въпрос. Това зависи от указанията от Министерство на образованието, които Регионалният инспекторат по образованието очаква. 

С колегите сме сигурни, че не се очаква подобрение на ситуацията. Оставаме в пълна готовност за провеждане на следващо заседание, което се предвижда да се състои следващата седмица”, допълни областният управител.

Първи щаб с Йордан Иванов: Обсъждат преустановяване на масовите събития в Пловдив10% от заразените с COVID-19 са хоспитализирани, посочи областният управител