Четирима души на ръководна позиция се разделят с постовете си. Освободени от длъжност са директорът на полицията в Пловдив старши комисар Георги Чергов, чиято оставка вътрешният министър поиска. Дисциплинарно уволнен е начлникът на „Охранителна полиция” Костадин Спасов. Освободени от длъжност са и началникът на звеното Специализирани полицейски сили Пловдив Иван Елшишки и Радослав Начев, който е началник на група Тактически действия.

Оставките идват след трагедията, която се разигра вчера в поделение на Специализираните полицейски сили в Пловдив, където 7-годишно момче простреля смъртоносно баща си - полицай, - инструктор в поделението.  Инцидентът се е случил точно след приключване на учебни занятия на служителите от Спeциализирани полицейски сили към 16.40 часа. Трагедията се е разиграла в помещението за почивка, където бил и синът на загиналия.

Голяма част от служителите, които са били в поделението, са чули изстрела. Констатирана е огнестрелна рана, която е довела до фаталния край на полицая. Разследването се извършва под надзора на Окръжна прокуратура.

„Детето е било в помещението, в което се преобличат колегите. Там, вероятно в шкафчето, е бил и зареденият пистолет на бащата. Въпросите са много – как 7-годишно дете се е оказало в специализираното помещение, защо е имало зареден пистолет, как се е оказало оръжието в ръцете на детето... Всичко това предстои да се установи по време на разследването. Но е недопустимо“, заяви министър Стоянов. 

Директорът на областната дирекция Георги Чергов изрази съболезнования на семейството на убития полицай и заяви, че поема отговорност за случилото се. 

„Аз не бягам от отговорност. Малките компромиси водят до големи проблеми. С оглед на поемането и на морална отговорност, аз ще подам заявление за преназначаване на друга подходяща длъжност, въпреки че няма данни за лична моя персонална отговорност", обясни от своя страна старши комисар Георги Чергов.

Началникът на СПС Иван Елшишки от днес е отстранен от работа в рамките на дисциплинарното производство. Министърът на вътрешните работи не съобщи кой ще оглави дирекцията след оставката на Чергов.