Първа копка на реконструкцията на Дондуковата градина ще има другата седмица, каза кметът Здравко Димитров. Проектът е дълго чакан от гражданите на Пловдив, а реализацията му се превърна в сага, след съдебни обжалвания срещу избора на изпълнител - консорциума от фирми "Ай Ди Ел" и "Рестрой". Реконструкцията ще бъде финансирана с част от средствата, заложени за спрения пробив при Водната палата. Първо Общинският съвет взе решение 4 476 000 лв. от парите за пробива да бъдат пренасочени към реконструкцията на Дондуковата градина. После документацията бе внесена във Фонда за устойчиво градско развитие и одобрена.

Проектът е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. Консорциумът от фирмите „Ай Ди Ел” и „Рестстрой” ще работи в самата Дондукова градина, а подмяната на тротоарите около нея ще извърши "Драгиев и Ко".

Според проекта ще бъде подменена цялостно подземната инфраструктура, ще бъдат изградени на две нови детски площадки. Ще бъдат намалени габаритите на алеите и увеличени зелените площи. В центъра на площадчето, където е цветарникът, е проектирано водно огледало с голям фонтан. На мястото на шадраваните на главната алея пък ще бъдат засадени цветя и декоративни храсти. Зеленината ще се обогати с нови растителни и дървесни видове, предвидени са и арки от рози за ритуали на открито.
Планира се и възстановяване на съществуващата беседка, която ще има връзка към Природонаучния музей и ще се използва в бъдеще за различни лекционни и образователни занимания на деца и възрастни. Ще бъде изградена отводнителна и поливна система. Градината ще е достъпна денонощно след бурната обществена реакция срещу намерението на Общината тя да бъде оградена с висока метална ограда. В крайна сметка това отпадна от проекта.

Въпреки че е дълго чакан проект, още с първите дни преди официалния старт на реконструкцията, се надигнаха гласове на недоволни. Ядосани читатели изпратиха сигнал до медията ни, че оградата монтарана така, че единственият възможен начин за преминаване на пешеходци е на улицата.

"След като оградиха Дондуковата градина отвсякъде, преградиха тротоара перпендикулярно в непосредствена близост до кръстовището с бул. "Шести септември". Въпрос на време според мен е някой пешеходец да пострада. Пази Боже", изрази опасения нашият читател.

Дондуковата градина е първата градска градина под тепетата, създадена след Освобождението през 1878 г. от Люсиен Шевалас. Вдъхновител и разпоредител за оформянето ѝ е генерал-губернаторът на Санстефанска България княз Дондуков-Корсаков.

Градината е обявена за паметник на парковото изкуство със заповед на Националния институт за паметниците на културата през 1992 г. , а на следващата са обявени и режимите за опазването ѝ.

Дондуковата градина е първата градска градина в Пловдив с представителни и обществени функции. Създадена след Освобождението през 1878 г. от прочутия Люсиен Шевалас. Главен вдъхновител и разпоредител за оформянето и е генерал-губернатора на Санстефанска България княз Дондуков-Корсаков. Градината е обявена за паметник на парковото изкуство (ДВ, бр.41 от 19.05.1992 г.) и със заповед на НИПК № 37/12.11.1993 г. в режим на опазване на исторически зелени площи в централната градска част.