Бъдещето на емблематичната пловдивска улица „Иван Вазов” все още остава под въпрос. Идейната разработка трябваше да бъде представена днес и да се проведе обществено обсъждане на южните стълби на Народна библиотека “Иван Вазов”. Презентацията обаче се отлага, като причина за това е протеста, който ще затвори града.

Концепцията ще бъде представена на 19 август в Градската художествена галерия на ул. „Гладстон“. За това съобщават от Община Пловдив. От администрацията отлагат обсъждането с цел на него да присъстват повече граждани и организации.

Идеи за превръщането на ул. „Иван Вазов” в пешеходна датира от 5 години, но така и не се стигна до нещо конкретно. Тогава се обмисляше пешеходно предвижване именно до ул. „Авксентий Велешки”, а около Тютюневите складове да се увеличи двойно пешеходното пространство за сметка на пътното платно.  

Отрязването на автомобилите към площад „Централен” от библиотеката няма по никакъв начин да попречи на достъпа на живущи в района, тъй като те могат да стигнат до тях през вътрешните улици.  

Ако улиците се превърне в пешеходна това ще бъде естествено продължение на пл. „Централен”. Очаква се тази година да бъде пусната и обществената поръчка за облагородяването и социализирането на форум „Изток” и „Юг”. Друга емблематичен обект на града  - Военният клуб на Пловдив също може да добие впечатляващ вид. Там се предвижда възстановяването на сградата с  двете шестметрови кули и една с височина 11 метра.