Жители на пловдивското село Брестовица излизат днес на пореден протест, заради качеството на питейната вода. 

Въпреки, че през ноември стана ясно, че цялата водопреносна мрежа ще бъде подменена, хората недоволстват, че продължават да плащат цени на питейна вода, въпреки че тя е негодна за пиене. Припомняме, че лабораторни анализи показва, че водата в с манган. Последните проби сочат над 1 600 микрограма на литър, при норма 50 микрограма на литър. 

Решават проблемите на Брестовица с водата, подготвят ремонта на ВиК мрежатаДо края на месеца ще бъде готово техническото задание

Изграждат нови водоизточници за Брестовица, откриха манган в кладенците на селотоЕто какво са установили до момента експертите от БАН

По предварителна информация, за да спазят противоепидемичните мерки, хората ще се събират на групи до 15 души и ще бъдат с маски. 

Очаква се днес областният управител Дани Каназирева да има среща с инициативния комитет, учреден от Любомир Томов

На 31 декември м.г. от Регионалната здравна инспекция -Пловдив изпратиха екип, за да вземе за пореден път проби от водата. 

Последните резултати от 5 януари на проби, взети от РИОСВ, сочат, че водата не е годна за питейна употреба, може да се ползва само за санитарно-битови нужди. От ВиК - Пловдив казват, че решението на проблема е нов водоизточник и нов водопровод. Това обаче изисква пари и време, посочват хората от  Брестовица. 

ВиК - Пловдив осигуряват питейна вода с една водоноска, която не е достатъчна за всички над 4000 жители. Възрастните хора пък не биха могли да носят водата си, пишат от инициативния комитет.

Паралелно 1400 жители се включиха в подписка, където настояват водата да не се плаща като питейна. Тя е входирана до ДКЕВР, МЗ, МРРБ, ВиК-Пловдив и Басейнова дирекция. Подписите са изпратени също и до МОСВ, РЗИ, Областна управа Пловдив и Община Родопи.