Известният хирург проф. д-р Александър Чирков започва работа в МБАЛ "Свети Мина" Пловдив. Новината съобщи управителят на здравното заведение проф. д-р Петър Петров. Той публикува и снимка с известния специалист в личния си профил, под която написа: "С професор Чирков най-новото попълнение в състава на МБАЛ "Свети Мина" обсъждаме перспективите пред развитието на кардиологията в болницата".

След това даде и още малко подробности" "Проф. д-р Александър Чирков ще започне работна като консултант в лечебното заведение от октомври. Той ще идва за по една седмица всеки месец.

"Сигурен съм, че сътрудничеството ни с него ще ни бъде от голяма полза", заяви проф. д-р Петър Петров.

Проф. д-р Александър Чирков е кардиохирургът, извършил първата трансплантация на сърце в България през 1986 г. Той спечели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции и трансплантациите.

Първият българин с присадено сърце е малкият Иванчо от Кърджали. През 2003 г. Чирков прави и първата белодробна трансплантация у нас. Отново първи в Източна Европа той въвежда и т.нар. изкуствени сърца. С тях нуждаещите се от трансплантация могат да дочакат до 2 години донор. Майсторът на скалпела е оперирал от сърце лично 30 000 души, а на други стотици хиляди е помогнал чрез консултации в своята дългогодишна лекарска практика.