Общинският съвет днес ще гласува Бюджет 2021 на Община Пловдив. Три дни преди началото на предизборната кампания се очакват бурни дебати по финансовата рамка на града. Тя е размер на  418 млн. лева,  като 220 млн. лева са делегирани от държавата дейности, които са за издръжка и заплати в образованието, здравеопазването и социалната сфера. Отделно има ръст на заплатите във всички звена на администрацията.

198 млн. лева е капиталовата програма, като от тях 121 млн. лева са средства от европейски програми и фондове. От правителството средствата са 45 млн. лева – за двата стадиона, както и за изграждането на 7 детски градини и училища.

Бюджетът на районните кметове е 80 млн. лева, като 17 млн. лева от тях са от местния бюджет, но едва 5,4 млн. лева за благоустрояване.   Очаква се в бюджета да има корекция след общественото обсъждане и предложения на районните кметове. Не е изключено да се правят и други промени по време на днешната сесия.

От Водния цикъл тази година са заложени за усвояване 62 млн. лева, а по „Региони в растеж” 38 млн. лева.  За транспортна инфраструктура, която включва „Модър-Царевец”, „Даме Груев” и Кукленско шосе средствата са 25 млн. лева. 5 млн. лева ще отидат за районните кметове и техни проекти.

Очаквайте подробности!