11 кандидати за директори се провалиха на изпита за свободните постове в Пловдив и областта, съобщиха от РУО-Пловдив. Една от писмените работи е анулирана заради неспазване на условията и указанията за отбелязване на верните отговори. Така остават 24 кандидати, които се борят за директорския пост в 29 пловдивски училища. Броят на образователните институции намаля, след като на два пъти РУО прекрати конкурси поради липса на достатъчен брой кандидати.

Изпитът се проведе днес в аулата на Аграрния университет с общо 35 кандидати. На място присъстваха членове на комисията, която след промените в Наредба 16 включва трима представители на РУО, определени от началника Иванка Киркова, представител на Община Пловдив, определен от кмета, както и представител на обществения съвет на съответното училище.

Вариантът беше генериран в деня на изпита, изпратен от МОН. Той е еднакъв за цялата страна и съдържа 50 въпроса (тип мултипъл чойс), а времето за решаване беше 70 минути.

Одобрените за следващия етап 25 кандидати ще се явят на устно беседване с представяне на лична концепцията за развитие на образователна институция, за която кандидатства. Заедно с нея на самия изпит ще трябва да решат и два конкретни казуса. За да се избегне субективният елемент в МОН са разработени казуси, които ще бъдат предоставени на РУО, базирани на реални ситуации.

35 души ще се борят за директорските кресла на 29 училища в Пловдив и областта, изпитът е през септември13 души не бяха одобрени от комисията по подбор