Положителна тенденция бе отбелязана днес във връзка със заболелите от коронавирус. За последните два дни, оздравелите са повече от новозаболелите. 59 души са преборили коронавируса , сред тях са двама лекари и една медицинска сестра.  

За 48 часа са хоспитализирани 4 пациенти, които са в добро състояние. На домашно лечение са 289 души, а под карантина 195. За изминалите два дни обаче има един починал – жена на 63 години от Пловдив с диабет и хронично белодробно заболяване.

Свободните легла за Ковид -19 са 125, а за интензивни грижи 32.

„Ситуацията в областта като организация към момента е овладяна. След случая в социалния дом в Джурково няма огнища. Искам да благодаря на целия екип там. Нито един от работещите хора  не се отказа, не се прибра вкъщи и продължи да работи. В тази връзка проведох  разговори с проф. Костадин Ангелов, здравния министър,  със зам.-министър  Жени Начева и д-р Ваня  Танчева от РЗИ , по възможност да им бъде заплатено допълнително възнаграждение за работа с  пациенти с Ковид-19", каза Дени Каназирева по време на проверка в болница Еврохиспитал.

Лечебното заведение ще бъде включено в графика за есенно-зимния сезон за обезпечаване на лечението на пациенти със заразата. В болницата ще бъдат разкрити 20 легла. Секторът за лечение на Ковид-19 ще работи денонощно. Направен е  график до края на месеца, но има готовност и за следващите месеци да се обезпечи с кадри. Спазени са всички изисквания в необходимите помещения, осигурени са специални бактерицидните лампи за дезинфекция .Пациентите ще бъдат прегледани първо в приемен кабинет. Осигурен е отделен вход, за да не се смесват потоците.

„ Искаме преди есенно-зимния сезон, тъй като очакваме по-голямо напрежение в края на октомври, когато вече са факт и  сезонните грипове, Пловдив и региона да бъде максимално добре подготвен. Стремежът ни е да имаме достатъчно на брой легла, но и те да бъдат разпределени  равномерно и балансирано  в болниците  - между такива, които са за пациенти с  установен Ковид-19  и за такива, които не са с доказана диагноза.  Целта ни е да облекчим и  Спешна помощ  особено през нощта. Да знаят, къде има легла, как да не се сместват потоците при транспортирането и приемането им. Схемата, която сме възприели за нашия регион е достатъчно на брой болници с не голям брой легла, за да имат възможност за останалата лечебна дейност извън коронавируса, обясни Каназирева.