Пловдивчани, които са се ваксинирали срещу COVID-19 в кабинетите на РЗИ, ще могат да получат сертификата си по имейла. За целта те трябва да са вписали електронната си поща при попълване на документите. Това съобщи за TrafficNews зам.-директорът д-р Аргир Аргиров.

Той обясни, че вчера е участвал в онлайн дискусия, организирана от Министерство на здравеопазването, по време на която са обсъждани сертификатите. Коментирани са и промените, които се правят в сайта на Националната здравно-информационна система - www.his.bg. Специалистите са се запознали с новите падащи менюта, които ще има порталът.

„Коментирахме много проблеми, които възникват в процеса на работа. Например, ако човек е ваксиниран в България с първа игра, а втората му е поставена в чужбина. Или обратно. Но при нас все още не е имало такъв случай”, посочи д-р Аргиров.

Припомняме, че всички, които имат ваксинационен сертификат, вече могат да изтеглят новия формат от сайта на Националната здравно-информационна система, в секция „Аз и моето семейство“.

Не се изисква електронен подпис. Нужно е да се въведе единствено ЕГН, номер на лична карта и националния референтен номер на една от двете ваксини, които са описани в стария документ.