Децата вече са в класните стаи – маскирани, дезинфекцирани и дистанцирани. Първият звънец удари в голяма част от школата у нас. Тази година обаче стартът на учебната година бе по-различен, съобразен с вируса COVID-19.

Още в началото на септември МОН обяви нови мерки за посещаване на класните стаи. Въведени са строги правила, едни от които са задължителните маски на закрито, дистанция между децата, изолация между класовете, дезинфекция и постоянен контрол.

Срещу мерките се обявиха не малко родители, някои от които дори излязоха на протести. Те палиха маски и скандираха под прозорците на регионалните инспекции по образование и дори пред МОН.

Адекватни ли са обаче мерките в учебните заведени? Пловдивчани категорично заклеймиха новите правила. Според жителите на града под тепетата ограниченията са излишни, тъй като учениците и студентите ще продължават да се събират.

Това показа ежеседмичната ни анкета, публикувана в TrafficNews. В допитването са участвали 1406 души.

Не малко хора – 23,56% от анкетираните, смятат, че мерките са адекватни, но според тя те ще изиграят правилно ролята си, само и единствено ако се прилагат стриктно.

 21,43 % пък са гласували в рязък ущърб на мерките. Пловдивчаните са на мнение, че годината е трябвало да стартира дистанционно.

„Не ме интересува, коронавирусът е световна конспирация” – на такова мнение пък са 17,85% от анкетираните 1406 души.

И в крайна сметка ден след първия звънец вече две училище пламнаха с коронавирус. 42-ма ученици от Езиковата гимназия "Ромен Ролан" в Стара Загора са поставени под карантина , след като единайсетокласник от гимназията е дал положителна проба за коронавирус.В същото време седем учители от столичното 55-о СУ "Петко Каравелов" също са с положителни проби.