Уважаеми съграждани,

144  години ни делят от онзи Трети март, когато в Сан Стефано се полагат подписите, ознаменували края на Руско-турската война и раждането на българската свобода.

Свободата  е прекрасното чувство, да можеш да бъдеш себе си без да се притесняваш. Но не трябва да забравяме, че свободата не е безплатна и всички ние сме отговорни за нея.

 Историята помни фактите, свързани с войната: 11000 убити, ранени и безследно изчезнали само на Шипка и в полето при Шейново, над 9000 замръзнали и заболели по време на Зимното шипченско стоене.

 Но цифрите не познават личните драми – осиротелите семейства, порутените домове, радостта през сълзи. За свободата на България са загинали хиляди руски, украински, финландски, естонски, латвийски, беларуски, румънски войни и други бойци. И днес българската благодарност трябва да бъде насочена към всички онези, които са загубили живота си или са положили извънредни усилия за българското освобождение .

Уважаеми съграждани,

Трети март е ден на българското Възскресение, ден на почит и благодарност пред величавата саможертва на участниците в борбата за свободата.

Поздравявам ви с националния празник на Република България! Да го посрещнем достойно и да предадем на потомците си свещения завет – да пазят като висша ценност Свободата!

ПАВЕЛ МИХАЙЛОВ

Кмет на Община „Родопи”