РИОСВ-влезе отново в биоцентралата в Труд. Причината за проверката са множество сигнали, че фабриката продължава да работи след издадената заповед за принудителното й спиране. В проверяващия екип беше включен и представител на Регионалната здравна инспекция. 

Хванаха биоцентралата в Труд да работи, въпреки заповедта за спиране – пломбираха крановете

На място експертите констатираха, че централата вече е окончателно спряла дейността си по производство на електроенергия. От 5:00 часа тази сутрин когенераторът не работи и не се подава енергия към ел. мрежата. Още днес екоинспекторите да запечатат чрез пломбиране когенератора.

При проверката е установено и че боксовете, в които се съхранява силажът са празни. В перколатната вана има минимално количество течност - смес от измивни и дъждовни води. Не е нарушена целостта на поставените в събота пломби на входовете към ферментаторите и крановете. Все още остатъчният биогаз се изгаря на факел.

Беше направен обход около обекта и на улици в кв. „Герена“ в присъствието на кмета на селото. При обследването на около 300-400 метра източно от площадката на биоцентралата се установи струпване на брикети от слама и различни суровини от растителен и животински произход - евентуален източник на неприятни миризми. В тази връзка РИОСВ – Пловдив вече алармира Държавен фонд „Земеделие“ за предприемане на действия по компетентност. 

Припомняме, че ВАП и Районна прокуратура – Пловдив се самосезираха и разпоредиха незабавна проверка на биоцентралата в село Труд с цел да се установи работи ли тя и работила ли е, въпреки принудителното ѝ затваряне от властите.

Извършването на проверката е възложена съвместно на РУ – Труд при ОД на МВР – Пловдив и на РИОСВ – гр. Пловдив. В нея ще бъдат включени и всички останали институции, имащи отношение към контрола на осъществяване на дейността на предприятието.

Срокът на приключването е едномесечен.

Прокуратурата подхваща незаконно работещата "затворена" биоцентралата в ТрудСпоред редица сигнали биоцентралата не е спирала работа