57-годишен запали колата на бивш колега за отмъщение. Пожарът едва не уби собственика на возилото и семейството му.

Леката кола пламнала през декември 2017 година, а подпалвачът се сдоби с обвинение днес.

Пловдивчанинът е привлечен като обвиняем за това, че е запалил имущество със значителна стойност - лек автомобил, марка „Мазда“, като пожарът е представлявал опасност за живота на други хора и е имало опасност да се разпростре  върху други имоти със значителна стойност - четири жилищни сгради и един гараж, и от извършеното са последвали значителни вреди върху лекия автомобил „Мазда“ и върху жилищна сграда с площ от 46 кв.м., всички вреди на обща стойност 17 900 лева .

Как се е стигнало до палежа?

57-годишният  и собственикът на лекия автомобил работили в една и съща фирма в Пловдив. Потърпевшия бил инженер – конструктор, а пироманът се водел негов подчинен, като оператор – монтажник. Между двамата понякога възниквали дребни конфликти, защото началникът бил инженер, а пък 57-годишният се възприемал като „стар служител на фирмата“ и имал собствено виждане за извършване на трудовата дейност.

Докато работел в търговското дружество, собственикът на колата претърпял трудова злополука и напуснал. Той завел дело в съда срещу фирмата, което спечелил през 2017 г. и от дружеството трябвало да му изплатят обезщетение.

Обвиняемият не приемал обстоятелството, че бившият му ръководител ще получи пари заради трудовата злополука, както и не бил забравил за дребните конфликти. Поради тази причина решил да запали автомобила му.

 На 27 декември 2017 година, 57-годишният  приготвил няколко бутилки с бензин, които поставил под лекия автомобил „Мазда“. Колата била паркиран пред къщата, където жертвата живеел със съпругата си, двете им деца и нейния баща. Пироманът запалил течността под автомобила и се прибрал в дома си. Малко преди полунощ жената видяла пламъците пред стаята, където спели.

Семейството напуснало дома. Помещенията се напълнили с дим, а огънят обхванал прозореца на стаята, фасадата и са насочил към покрива.  Пострадалите се обадили на тел. 112, като преди това със съседите се опитвали да гасят. Имало е опасност при пожара да пострадат и други хора и да бъдат засегнати съседни къщи.

През януари 2018 година 57-годишнияте бил установен от полицейските служители. По делото са извършени множество експертизи, като вредите от пожара са на обща стойност 17 900 лева.