Дупки, неравности, пропадания върху двулентов тесен път. Това прилича в голямата си част Околовръстното шосе на Пловдив. Докато в София се изсипаха десетки милиони за реконструкцията на Околовръстния път,  пътят около Пловдив се кърпи всяка година, а след няколко месеца отново е в плачебно същото състояние.

Миналата седмица от АПИ обявиха обществената поръчка за направата на новия лъч на Околовръстното, който ще свърже Скобелева майка с южната част на шосето. Тя е за 42 млн. лева, като ще се изгради скоростен път тип Г20 с по две ленти в посока.  Очаква се до 18 месеца след избора на изпълнител. пътят да бъде готов, но скоро удвояването на старата част на Околовръстното шосе не се вижда.

42 млн. лева за новия лъч на Околовръстното на Пловдив, след 18 месеца ще е готовАПИ пусна обществената поръчка за строителството на Югоизточния обход

Поръчката за цялостното проектиране на Околовръстното шосе бе пусната още през октомври миналата  година, а офертите на фирмите бяха подадени още през декември. Тогава стана ясно, че 17 фирми се борят за трите позиции на поръчката за 3.750 млн. лв. без ДДС. Проектирането на трасето включва участък от пътя Пловдив - Асеновград, като началото е при отделянето му от пътя Пазарджик - Пловдив, а краят - при новоизграждащото се кръгово кръстовище между пътя Брезово - Пловдив и път II-86. Отделно от това се проектира и пътят между п.в. Царацово и Съединение, който също се отделя от пътя Пазарджик - Пловдив в северна посока към АМ "Тракия".

Поръчката обаче изведнъж спря. На 16 март трябваше да се отворят ценовите оферти на фирмите, но заради мерките срещу COVID-19 то бе отложено за 15 април. Втори път отново бе отложено, но и към днешна дата няма яснота нито защо е направено, нито кога ще продължи процедурата.

„Процедурата не е спряна, но нямаме информация поради каква причина не се отварят офертите. Следете поръчката през профила на купувача”, заявиха от пресцентъра на АПИ пред TrafficNews.

17 оферти за удвояването на Околовръстното шосе на Пловдив отвориха в АПИНай-много кандидати има за първия участък на дългото 18,7 км трасе

Дори процедурата да тръгне скоро време мащабният ремонт на Околовръстното няма как да стартира в близките поне 3-4 години в най-оптимистичния вариант. Проектирането, екологични оценки, парцеларни планове, отчуждаване – ще отнеме години работа, за да се завършат всички тези процедури. След това трябва да се осигурят и сериозни средства от бюджета, както и да се избере изпълнител.

Повече е от ясно е, че пътят на Околовръстното шосе не може да остане в това състояние през тези години. От АПИ все пак са взели решение за ремонта на Околовръстното.

„Възложено изготвянето на технологичен проект за ремонта на 14 км от Околовръстния път. След като проектът бъде завършен и одобрен и при осигуряването на финансов ресурс участъкът ще бъде ремонтиран", казаха от АПИ.  Проектът включва оправяне на пътното платно и банкетите, както и преасфалтиране на няколко пласта. Очаква е ремонтът да струва около 18 млн. лева, като в момента се правят количествено-стойностни сметки.