Близо 200 протокола съставиха от ОП „ОКТ” заради липсващи климатици в автобусите от градския транспорт в Пловдив. Това заяви директорът на Организация и контрол на транспорта Георги Стоилов пред TrafficNews. Той посочи, че глобата е в размер на 300 лева, като към този момент събраната сума от санкциите достига 60 000 лева.

Повод за запитването ни в тази връзка бе поредния сигнал за липсващ климатик. Ежедневно читателите ни подават сигнали до медията ни, че са пътували в автобуси без работеща система, като термометрите достигат 40°C, а някои показват дори и повече.

В тази връзка стартираха извънредни проверки на автобусите, като съставените протоколи до този момент са близо 200.

„Започнати са процедурите за налагане на неустойки. Глобата е в размер на 300 лева, като миналата година успяхме да глобим превозвачите с около 30 000 лева, а тази година сумата е двойна. Около 100 сигнала имаме само по телефона, а проверките не спират”, сподели той.

Стоилов добави, че има осем екипа, които са в постоянно движение и проверяват за нарушения в автобусите по схема.

„Има някои превозвачи, които взимат мерки и отстраняват проблемите, но има и такива, които все още не са реагирали. Кметът на Пловдив също е ежедневно ангажиран с темата. Проблемът е мащабен, това се повтаря ежегодно. Дори и в автобусите, в които има работещи климатици пак е трудно да се задържи хлад, тъй като вратите се отварят постоянно - на всяка спирка. От доста време обсъждаме идеята през лятото да се преминава само от вратата отпред, за да може по този начин да се съхрани по-ниска температура”, добави още той.

Директорът на ОКТ сподели, че проверките не са само за липсващи климатици, а и за други нарушения. Едно от по-честите нарушения в момента е движещи се автобуси с отворени врати.

Голяма част от шофьорите си позволяват да се движат с отворени врати заради горещото време, но това крие опасност за пътниците, които могат да паднат по време на движение и да се случи сериозен инцидент.