Заради влошаващата се епидемична обстановка от понеделник в Пловдивска област влизат нови мерки. Това съобщи областният управител Йордан Иванов след проведения днес Областен оперативен щаб.

Те предвиждат ограничение до 50% в обектите на закрито, за които е въведен подходът със зелен сертификат. Също така се въвежда работно време от 5 до 23 ч на играни зали, казина, обекти за хранене и развлечения. Преустановяват се посещенията на непълнолетни в търговски обекти тип молове без пълнолетен придружител.

„Препоръчваме също учестяване на графика на обществения транспорт. Няма да се произнесем с конкретни мерки в училищата, поради факта, че предстои ваканция”, посочи областният управител.

В хода на предстоящата ваканция от МВР ще осъществяват чести проверки в моловете за спазване на ограниченията. Ръководството на МВР ще проведе и среща с охранителните фирми в търговските обекти с препоръка за безкомпромисно следене на въведените ограничения. 

Както вече съобщихме, ограниченията се налагат, тъй като от днес регионът, в който подадат Пловдивска област, влезе в етап 3 от новия план за справяне с COVID пандемията. Това означава, че в региона, в който влизат също Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково, заетостта на интензивните легла е над 70%.

Йордан Иванов обаче подчерта, че такъв проблем в Пловдивска област не съществува. Въпреки повишаващата се крива за болеваемостта заради новия вариант Омикрон, която на 14-дневна база достига 1702 на 100 000 души, хоспитализираните остават на същите нива, а болниците се справят.