При тежката катастрофа Милен Цветков е получил разкъсване на аортата, несъвместимо с живота. Това сочи експертиза, оповестена в петък, по делото за смъртта на журналиста.

Подсъдим за катастрофата, станала навръх Великден 2020 г., е Кристиан Николов.

От удара разкъсванията на аортата на журналиста са били много силни. За няколко минути само външният ѝ слой се е запазил. Това е и причината Цветков да успее да излезе от колата, се казва още в експертизата. Според експертите минути по-късно и външният слой на аортата се е разкъсал, и така в коремната кухина на Милен Цветков са нахлули около 30 мл кръв.

Друго заключение, за движението на джипа, управляван от Николов, показва, че той е ускорявал около 200 метра. След това 17 метра се е движел с равна скорост, и - последвал ударът. В рамките на тези 17 метра не е било възможно да бъде направено нищо, за да бъде избегнат ударът.

Анализът на данните показва, че колата на Николов се е ударила в тази на Цветков със скорост между 90 и 101 км./час, предава "Дарик".

От удара задната седалка в колата на журналиста се отскубнала и се забила в тази, на която стоял Цветков.

Експертите бяха категорични, че автомобилът на Николов се е движил само напред, а поведението му едва ли подсказва за заспал човек зад волана.