Съвместното командване на специалните операции в гарнизон Пловдив обяви конкурс за войнишки длъжности на няколко позиции. Общо 36 са обявените вакантни места за военни, като документи се подават до 18 март, а конкурсите са насрочени за периода 4-8 април. Всеки кандидат има право да кандидатства за до три длъжности.

Освен стандартния пакет документи, одобрените кандидати ще трябва да се явят на конкурс, който включва извършване на оценка на психологична пригодност, изпит по физическа подготовка, изпит-тест за обща култура и събеседване с кандидата.

Вакантни длъжности в бойни формирования за войници са:

Оператор-радиотелеграфист във взвод „Специални сили“ на отряд „Специални сили“,

Оператор-санитар във взвод „Специални сили“ на отряд „Специални сили“,

Младши оператор по специални операции във взвод „Специални сили“ на отряд „Специални сили“,

Оператор-сапьор във взвод „Специални сили” на отряд „Специални сили”,

Младши оператор по специални операции във взвод „Специални сили“.

вакантни длъжности в щабни формирования за войници са:

Младши - шофьор в транспортно отделение на щабен взвод в щабна рота,

Младши радио оператор в екипаж на радиостанция средна мощност във взвод за комуникационна поддръжка на рота за КИП,

Младши оператор по криптирани комуникации в отделение за криптирани комуникации на НАТО в рота КИП,

Младши радиорелейчик в екипаж на радиорелейна станция в рота за КИП,

Шофьор-оператор в телефонно-кабелно отделение във взвод за комуникационна и информационна поддръжка на щабна рота,

Младши шофьор в транспортно отделение на логистичен взвод в щабна рота.

Изпитът по физическа подготовка на кандидатите ще се проведе чрез определяне на качествата им за сила (лицеви опори, коремни преси и набиране), бързина (бягане совалка 10х10 м) и издръжливост (крос 5000 метра  и ускорено предвижване на 10000 метра с раница 20 кг.) по определените нормативи.

Например за да получите оценка различна от слаб 2 в силовите дисциплини, трябва да покриете норматив от 40 лицеви опори за две минути. За да сте отличник са нужни поне 56 лицеви опори за същото време. Същите са критериите и при коремните преси.

При кросовете на 5 километра е нужно време под 31 минути за среден 3, и под 25 минути за отличен. При 10-километровия, за да избегнете двойката ще ви е нужно време под 2 часа, а за максимална оценка – време под 90 минути.

Тестът за обща култура включва 100 въпроса, като за всеки правилен отговор на въпрос се дава по една точка. Точките ще бъдат преобразувани в оценка, а времето за провеждане на теста е с продължителност до 60 минути.

Кандидат, който е получил оценка СЛАБ 2 на една от дисциплините на изпита по физическа подготовка или на теста за обща култура отпада от конкурса и не се класира. Кандидат, който не се яви на събеседването, също отпада от конкурса. Кандидат който не получи оценка „психологично пригоден за приемане на военна служба”, на проведеното проучване за определяне на оценката на психологичната им пригодност, също отпада от участие в конкурса.

Балът за класиране на кандидатите се формира като сума от всички конкурси и тестове.