Тържествена церемония даде старт на учебната година в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Заради мерките за сигурност на нея присъстваха само осмокласниците, а останалите ученици бяха поздравените от учителите си в класните стаи.

Учениците и техните родители преминаха през проверка с термометър преди да влязат в училищния двор. Специални гости на церемонията бяха зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и писателят Недялко Славов

"Пожелавам ви постоянство, желание и отделеност", поздрави и посъветва Панов учениците, като посочи, че след 5 години те ще са едни от най-успешните професионалисти в сферата на сценичните и визуалните изкуства.

"Учите в едно от най-красивите и духовни места в този град. Тук ще влезете в света на изкуството и той ще стане ваши втори дом и той ще бъде по-голям от дома, в който идвате. В този дом един ден вие ще лекувате, ще спасявате и ще вдъхновявате хората", така посрещна големият български писател Недялко Славов новия випуск на НГСЕИ, а по време на словото му сякаш съдбовно забиха църковните камбани.

Директорът на училището Николай Томов пък призова учениците да питат и им пожела да бъдат здрави, след което би първия учебен звънец.

Национална гимназия за сценични и екранни изкуства се открива през есента на 1975 година, като СХУ за Сценични кадри в града на художниците и на първия в историята на България професионален театър – гр. Пловдив. Тази година учебното заведение чества своята 45 –годишнина. Историята на гимназията е белязана с високи постижения и като учебна институция – много от завършилите ученици са вече утвърдени творци в различни сфери на сценичните и визуални изкуства, и като творчески постижения в реализирането на проекти в професионални творчески институти – театър, опера и кино.

Първият звънец удари в „Паисий Хилендарски"! Кметът поздрави ученицитеЕдни празнуваха на двора, а други в класните стаи