Кметът Здраво Димитров пожела на учениците на СОУ „Паисий Хилендарски“ в Пловдив да не преминават отново на електронна форма на обучение, ползотворна година и много здраве. Той е специален гост по време на тържеството в школото по случай първия учебен ден.

На официалната церемония в двора участват само ученици от първи, пети и осми клас заради противоепидемичните мерки. Децата са на разстояние един от друг, а учителите са с шлемове.

„Това за вас е един ден, който ще запомните завинаги. Няма нищо по хубаво от това да събирате знания от учители, готови да дадат част от себе си. Те ще бъдат ваши родители, да си учител е призвание. За да дадеш любов и знание се иска саможертва и отделено време. Живеем в трудни времена но ще се справим и ще излезем по-силни. Дано да не се повтори това със социалната изолация и електронно обучение. Родители, нека да сме по-търпеливи и към учителите. Училището е взаимен процес. Пожелавам ви здрава и ползотворна година, първокласници, излизайте и играйте навън. Надявам се на 24 май да се съберем отново“, пожела кметът.

Традиция на училището е деца от първи и осми клас да поднесат цветя пред паметника на Паисий Хилендарски. Директорката на училището Ирена Душкова също поздрави своите възпитаници.

„На добър час, но нека да споделим преди това силната емоция на днешния ден. Днес е сакрална дата за народа ни. Развитието от писането с пясък и пръчици до таблети и електронни дъски. Първокласници, искрата на вдъхновението ще бъде запалена от вашите учители. Желая ви творчески устрем и разбирателство. Ще бъдете тук няколко години и помнете, че има много университети, но средното училище е едно", бе посланието към осмокласниците. "Колеги, имаме спокойствието, че ще се справим с всички предизвикателства. Вие родители, бъдете до децата си, да им помагаме и подкрепяме. Честит празник на всички, които носят училището в себе си. Честито и на всички, които не присъстват тук. Ще се видим и с тях. Емоциите на първия учебен ден не се събират само в едно слово. Да е здрава и ползотворна новата учебна година", пожела директорката.

„Отново училищното звънче приканва за училище. За учителите денят е особен, пред нас учителите с голяма отговорност да отворим вратите на красивия свят на знанието и изкуството. Тази година е особена, че трябва да се учим по строги правила, да се учим да ги спазваме, за да сме здрави“, каза един от началните учители.

Преди влизане в сградата на училището всички учителите приканиха всички ученици да си сложат маски.

Първият учебен ден в Пловдив: Дистанция между първолаците, деца с маски и в двороветеМерят температурата на учениците в Сценични кадри