Нещастен случай. Така началникът на Клиниката по токсикология към УМБАЛ „Свети Георги” описа случая с починалите пациенти. Припомняме, че скандално видео показва как преди това двамата мъже чакат за настаняване пред сградата, единият - на кислородно дишане, а другият - легнал на стълбите. Те са преносочени от Инфекциозната клиника, където са лекувани предишните дни.

Двамата пациенти чакат повече от 40 минути преди да се свържат с медицинско лице.

От здравното заведение съобщиха, че вече е започнала проверка по случая и ако бъде установено нарушение, ще бъде уведомена и пловдивската прокуратура.

Шефът на УМБАЛ "Св. Георги": Не мога да кажа, че има вина! Има логистични проблемиНад 3/4 от персонала на трансформираните отделения - напуснал

„Според мен се касае за нещастен случай. Снел съм обяснения на персонала, всеки е работил с тежко болни на първия и втория етаж. По данни на лекарите в това време е качен пациент и на третия етаж. Къде и защо се е скъсала връзката в комуникацията, аз не мога на този етап да отговоря. Надяваме се, да се подобри организацията. Този случай мога да го опиша като нещастно съвпадение на факти. Работим на максимален предел с минимален човешки ресурс”, каза проф. д-р Янко Илиев.

Той подчерта, че проблемът се корени в липсата на доизградена логистика и комуникация. Освен това недостикът на персонал допълнително забавя и утежнява работата в клиниката.

„Викаме извънредно хора. Една от лекарките ми напусна преди 2 дни, чакаме и още една. Непознатата патология е причината колегите да напускат. Лекарите и сестрите са работели. Санитари са помагали. Един от лекарите дори  на гръб е носила пациентите”, допълни професорът.

Клиниката по Токсикология е преобразувана в COVID отделение преди дни.

„. Ръководството осигури всички технически пособия, за да се образува клиниката по Токсикология в отделение за борба с COVID-19. В момента имаме болни колеги, както и още един с непотвърдена диагноза. Имаме тежък дефицит на лекари. Полагат се усилия. В един малак период на адаптация е възможно да настъпи логистична грешка. В момента клиниката е почти пълна. Имаме едно легло свободно. Двата етажа от клиниката са за тежко болни, първият е за най-тежките случаи. Там са и тези, които се нуждаят от хемодиализа”, разказа още д-р Янко Илиев.

Единият пациент е бил с хронична бъбречна недостатъчност.

„Опасността за него е била висока. Той е трябвало да бъде преместен в Токсикологията, за да е по-близо до хемодиализния център. Ние приемаме пациенти както е регламентирано от Министерството на здравеопазването”, каза пред медиите професор Стойчева от Инфекциозна клиника.

Тя добави, че при тях се транспортират само тежки случаи, хора с кислороден дефицит.

„Клиниката се наложи да бъде разкрита експресно. Не може да се изпратят при тях леки случаи. Ако няма нужда един пациент да се лекува с кислород, то той се изпраща в новата клиника. Състоянието на болните може да се влоши както за дни, така и за часове. Не може да предвидим какво ще се случи. Инфекциозната клиника стои на своето място от първия ден. Ние също сме хора и сме уязвими. Лекарите са изморени. Не очаквайте да вършим чудеса”, каза още Стойчева. Тя също подчерта, че основният проблем в болниците са наличните кадри.

„При нас е пълно със студенти и добре, че са те. Работим на принципа – супервайзър и трима, които изпълняват. Ще става още по-тежко. Колеги се разболяват, има както физическа , така и психическа умора”, допълни професорът.