Разпитът на бившия началник на Вътрешна сигурност на МВР Стефчо Банков не може да бъде част от съдебния контрол върху задържането под стража на полицаите от Трето районно управление, смята Апелативен съд. 

Днес Пловдивският апелативен съд остави без уважение искането на полицая Атанас Качаков за промяна на мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека. Срещу него е повдигнато обвинение за отвличане и жестоко отношение към пострадалия.

Съдът прие, че към настоящия  момент обвинителната теза има необходимата доказателствена обезпеченост. Позова се на събрани по делото гласни и писмени доказателствени материали. Преди това обаче отхвърли искането за разпит на бившия директор на Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР за годността на доказателствата по делото. Съдът не смята, че  бившият директор е дал конкретни сведения за манипулиране на конкретна част от доказателствената основа на делото. Апелативният съд вметна, че би било редно да бъде разпитан във връзка със своите споделени пред журналист подозрения, като отбеляза, че това следва да се извърши от органите на разследването. Подчерта, че разпитът трябва да се осъществи извън производството по съдебния контрол върху задържането под стража. Подчерта, че ако допусне претендирания разпит, сетне следва и да провери получената информация, което означава да започне своеобразно разследване („процес в процеса“). Така съдебните следствени действия биха се изпълнявали успоредно с действията на органите на досъдебното производство, а въпросът за мярката за неотклонение на Банков би бил висящ до приключване на успоредното разследване.

Пловдивският апелативен съд прие, че опасността от извършване на престъпление е действителна и реална. В тази връзка наблегна на завишената тежест на организираното отвличане и на демонстрираната от обвиняемия решителност и бруталност при преследване на особено укорима престъпна цел.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Съдът остави Качака в ареста окончателно, въпреки интерпретациите върху интервюто на Стефчо БанковРоднини на арестувания полицай излязоха с плакати преди заседанието