Мобилни групи ще имунизират хората от малките населени места в Пловдивска област. В момента се създава организацията за набирането на екипи и осигуряване на специализиран транспорт с хладилни камери.  

Организацията не е никак лесна. Все пак не става въпрос за едно набождане. Може да е свързано с различни реакции, които ние трябва да обезпечим с необходимия специалист и медикаменти”, коментира пред TrafficNews д-р Калин Калинов, директор дирекция „Здравеопазване“ в Община Пловдив.

Той ще води разговори с кметовете на Общините Родопи и Марица, така че мобилните екипи да достигнат и до най-отдалечените села. Част от хората в тези райони не разполагат с личен лекар. В същото време повечето са в пенсионна възраст, трудно подвижни са и нямат възможността да дойдат до някой от имунизационните кабинети в Пловдив.

Идеята ни е тези екипи да действат в дългосрочен план, до завършване на цялата имунизационна кампания”, посочи д-р Калинов.   

Организация се създава и за имунизация на трудноподвижни и хора с увреждания в Пловдив. Заради съпътстващите си заболявания обаче, те първо трябва да се консултират с джипито дали са подходящи за имунизация.

Имаме служба за транспорт на трудноподвижни лица. Разполагаме с девет микробуса, оборудвани с необходимите платформи, включително и за хора в инвалидна количка. С тези автомобили можем логистично да организираме придвижването на хората в имунизационен център в определен ден и час, както и на екипи, които да ги имунизират на място”, обясни зам.-кметът по социални дейности Георги Титюков.

В момента тече допитване и сред 560-те човека, които получават патронажна грижа от Община Пловдив, дали желаят да се имунизират.

В Пловдив предстои и откриване на общински имунизационен център, който да подпомогне целия процес по ваксинирането. Той ще бъде ситуиран в сградата на Диагностично-консултативен център II. Ще работи денонощно и ще поеме голяма част от натоварването на семейните лекари.