Десетки позвънявания има на телефоните на Българския Червен кръст в отговор на кампанията в подкрепа на украинските граждани. От днес в областните структури на БЧК в страната и в централната сграда на организацията се събират дарения от първа необходимост.

Доброволците от Българския младежки червен кръст (БМЧК) – Пловдив са сред първите, които протегнаха ръка на страдащите от войната в Украйна. Те  се отзоваха на поканата на актрисата Здрава  Каменова да се включат в нейния благотворителен спектакъл в подкрепа на бедстващите украински деца.

Инициативата е вдъхновена от съдбата на едно бебе, родено в метрото на Киев, където  жителите на града  търсят спасение от бомбите.  Неговият живот започна под сянката на смъртта и този факт разтърси хиляди хора в цял свят, а Здрава Каменова организира благотворителна акция, в която покани за партньор БМЧК-Пловдив.

Представлението в Пловдив се състоя на 26 февруари, а младите доброволци бяха там, за да изразят своята съпричастност към пострадалите от хуманитарната катастрофа в Украйна.

Инициативата продължава, а онези, които искат да станат част от нея и да я подкрепят, могат да направят своите дарения по специалната сметка, открита от  БЧК.

Първите дарители също се явиха в централата на Червения кръст под тепетата.

БЧК се обръща към български фирми-производители с призив за съпричастност да подкрепят кампанията с дарения от първа необходимост, както и с палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери, батерии и генератори.