Млада жена и бебе получиха шанс за втори живот след сплит трансплантация (трансплантация на двама души с един орган) във Военномедицинска академия (ВМА) и в болница „Лозенец, съобщиха от двете лечебни заведения.

Донорът е жена на 24 години с мозъчна хеморагия, а рецепиентите – 26-годишна жена и 7-месечно дете. Донорската ситуация е възникнала в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.

„След като получихме съобщение за донорската ситуация в Пловдив, беше създадена необходимата организация. Направихме т.нар. сплит трансплантация и с един донор спасихме два човешки живота“,  коментира проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Той поясни, че способността на черния дроб да се самовъзстановява позволява на специалистите да го разделят на две части и по този начин да бъдат трансплантирани двама реципиенти.

„Шестчасовата трансплантация бе извършена на 26 октомври. В момента пациентката се намира в добро състояние, контактна и адекватна е“ добави още проф. Владов. 

Двете болници изказват благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.