Ударен сеч на дървета тече под билото на Небет тепе. Десетки дървета са маркирани с червени хиксове и подготовени да преминат през процедура за премахване. Междувременно редица дървета от тези със символи са вече изкоренени или отрязани. Безумната инквизиция върху флората в Стария град се случва в денивелационни терени по продължението на малката пешеходна уличка "Константин Муравенов". 

За абсурда сигнализираха жители на къщи в съседство, които са изключително притеснени от сечта, която може да доведе до свлачище. Още по-притеснително е, че никой не може да установи защо и кой премахва дървета. 

"Преди дни забелязахме, че дърветата са маркирани и се готви поголовна сеч.Над  80 дървета са маркирани в червено. Започнаха да се трупат камари с дървета, които вече са премахнати. Подадохме сигнали към институциите за това кой и защо сече, но засега нямаме информация. Изключително сме обезпокоени за къщите. Ако всички тези дървета бъдат изкоренени, земните маси буквално ще се свлекат надолу. Кой дава разрешение за това и кой реже дърветата? Повикахме и полиция, но по време на проверките мъжете, които секат, бяха избягали и се покрили", разказват жителите на района. 

Проверка на наш репортер на място показа, че действително има десетки маркирани дървета, а вече личат и много дупки от изкорененяване. По обяд днес нямаше работници, които да се занимават с такава дейност. Проверка в Кадастъра показва, че част от териториите са общинска собственост, но по-големият парцел с маркирани дървета е публична държавна собственост и попада в територията на Археологическият комплекс "Небет тепе", който е признат за паметник на културата от национално значение

Наш репортер се свърза с кмета на район "Централен" Георги Стаменов, който посочи, че от тяхна страна няма издадена заповед за премахване на дървета там, но пък е възможно сечта да е част от фито-санитарния контрол по мащабния проект "По крепостните стени на Филипопол", който обаче се ръководи от Голяма община. 

От ОП "Паркове и градини", в чиито правомощия е да осъществяват санитарната сеч обаче посочиха, че техни екипи нито са маркирали, нито са рязали дървета в района. 

От отдел "Екология" към Община Пловдив са извършили проверка на обекта и сигналът е предаден на Пловдивския общински инспекторат. 

От там съобщиха, че изсичането е констатирано на 31 октомври 2022 г., след постъпил на същата дата сигнал в Пловдивския общински инспекторат. Към момента на проверката обаче извършители не са установени. "Съставен е констативен протокол  на техническия ръководител на фирма  „Д4 КЪМПАНИ“ ЕООД, представил дружеството като подизпълнител на консорциум „Филипопол 2020“. Лицето е предупредено да не предприема и да не възлага действия по изсичане. Обяснено му е, че това може да бъде извършено от ОП „Градини и паркове“ след издадено от районната администрация разрешение", коментира началникът на Инспектората Асен Стефанов. 

Предписанията в констативния протокол са следните :

- Да се представи договор между подизпълнителя и участник в консорциума;

- Да се представи разрешение за премахване на маркираната декоративна растителност от администрацията на р-н „Централен“.

Договор между „АЛТРАМ“ ЕООД – ВЪЗЛОЖИТЕЛ и  „Д4 КЪМПАНИ“ – ИЗПЪЛНИТЕЛ е получен в Инспектората по електронна поща. Разрешение от р-н „Централен“ не е представяно.

"Днес инспектори от ПОИ, съвместно със сектор „Общинска полиция“, реагираха на сигнал за и сеч в същия район. Установено е, че опит за такива е направен рано същата сутрин, но е предотвратен от реакция на живеещи в съседство граждани", заяви Стефанов за TrafficNews.   

Секачите обаче отново са избягали. 

TrafficNews продължава да работи по случая и проверява кой и по чия заповед се сече в Стария град.