„Провела съм разговори с министъра на здравеопазването да се анализира обстановката и при възможност да се разреши туризмът от Турция към България. До средата на август ще имаме яснота за това как турските туристи ще посещават страната ни”, заяви министърът на туризма Марияна Николова от Пловдив. Тя се срещна с кмета на града Здравко Димитров и заместник-кмета "Култура, археология и туризъм" Пламен Панов.

Статистиката показва, че голяма част от туристите, пренощували в Пловдив, са турски граждани. Именно затова е изключително важно да бъде позволено на гражданите от южната ни съседка да бъдат допуснати у нас.

Завидни туристически резултати е постигнал Пловдив, заяви още Николова, като подчерта, че това е най-засегнатият бранш в световен мащаб. Според данните, които тя изнесе, между 30 и 40% е спадът на туристи в Пловдив и 60% за цялата страна.

Министърът ще посети Централната трибуна на Римския стадион, като подчерта, че тези находки трябва да са достъпни за всички граждани и ще направи възможно да се решат административните спънки, за да стане това факт.

„Искаме до трибуната на Римския стадион, която не е достъпна, да бъде направен подход, за да се посещава. Затова ще се водят преговори със собствениците“, обясни Николова. 

Тя ще направи изненадваща проверка в един от хотелите на Пловдив, за да се запознае как се спазват епидемиологичните мерки. Името на хотела е в тайна и дори кметът на града не е уведомен кой е той. Министърът обясни, че навсякъде се спазват мерките, но все пак тя ще направи изненадваща проверка в един от хотелите под тепетата.

Министърът на туризма Марияна Николова коментира и ситуацията с Летище Пловдив, като по думите й базата е в добро състояние и отдаването на концесия е ключов момент за туризма.

"Изисках справка за концесиите на летищата. Следващата седмица ми предстои среща с „България Еър” . Концесията за Летище София е добра. Изискването ми е да се съсредоточим в Пловдив и да преодолеем всички препятствия, които са свързани с концесионирането на летището. В Пловдив базата е добра, но трябва да се разшири и модернизира, така, че да поеме туристопотока, който имаме като заявка.  Съдебното дело, което тече към момента мина през миналата седмица, но все още има процедури, които трябва да бъдат преодолени по отношение на изискванията", заяви Николова. 

Очаквайте подробности!