Образователната ни система е готова да приеме около 20 000 деца и младежи без големи промени в организацията. Ако бройката е по-голяма, ще трябва да създадем допълнителна организация. Подготвяме се за вариант и до 100 000 деца при по-екстремни ситуации. Това каза от Пловдив министърът на образованието акад. Николай Денков. 

Той е пристигнал тази сутрин под тепетата за няколко важни срещи и събития - дебат с ректорите на университети в Пловдив, откриването на новия STEM център Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника, както и посещение в Научния институт "Плантасист".  

До края на миналата седмица има данни за пристигнали 11 300 деца под 18 години от Украйна у нас. 

"Много важно е да се разбере, че много от тези хора още не са решили какво ще правят - ще останат в България или ще заминат в чужбина. Затова е важно да видим как процесът на записване ще се развие. Много зависи от това колко време ще продължат военните дейности там, защото почти всички от тях са с нагласа, ако могат да се върнат, което е нормално. Ако обаче войната продължи по-дълго, естествено ще има хора, които ще търсят реализация у нас и това са тези, които ще подадат молба“, посочи Денков.

В момента има неделни занимания в няколко училища в големите градове у нас, където се преподава български език за чужденци.

„Има осигурено финансиране за тази цел. Но засега трябва да видим колко ще бъдат тези деца“, допълни Денков.

Той коментира и че ще се работи за увеличение на квотата за прием на бесарабските българи от Украйна в българските университети.

"Обсъждаме различни варианти. В момента приемаме хора с български етнически произход от 7 държави, една от тях е Украйна. Ще увеличим бройката като направим квота от 1000 човека от Украйна. Ще направим всичко възможно да ги адаптираме към нашата страна, защото в момента са в много трудна ситуация", посочи Денков.

Образователният министър подчерта, че се подготвят документи за получаване на финансиране от ЕС по някои от тези дейности по образователна интеграция на младежи и деца.

„За момента ще използваме пари от бюджета, но те после ще бъдат покрити с европейско финансиране", допълни Денков.