Бюджетът на Община Пловдив за 2023 година бе приет с на практика последното решение на Общинския съвет в този мандат. С 34 гласа „за”, 7 „против” и 2 „въздържали се”,  общинарите потвърдиха рамката от 655 млн. лева за тази година.

По време на самата сесия нямаше големи размествания, като бяха прехвърлени суми между 21 и 150 000 лева между районните администрации за детски градини и други неотложени дейности.

1 млн. лева от парите за нови детски площадки пък ще бъдат пренасочени за закупуването на парцела от „Тея инвест” от 67 дка за 29 млн. лева.  По време на заседанието обаче не стана ясно откъде ще са другите 2 млн. лева. Първоначално бе предложено сумата да дойде от реконструкцията на ул. „Даме Груев”, но след това отпадна като вариант.

Въпреки всеобщото мнение, че този бюджет е нереалистичен заради раздутите приходи и разход,   той бе приет. Един от мотивите на „несъгласните” с него бе, че хората в администрацията няма да може да получат 10%-ото увеличение на заплатите си, както и тези в общинските предприятие със задна дата от 1 януари.

Огромният проблем е събираемостта, като тя е много под очакванията. Съвсем възможно е накрая на годината дефицитът да е 100 млн. лева, което ще бъде антирекорд. В момента Община Пловдив има и проблем с касовите наличности, като на практика няма средства за разплащане по местни дейности.

Зам.-кметът Величко Родопски успокои, че пари за заплати ще има, като се надява събираемостта да се повиши през есента.   Също така се очакват и 20 млн. лева от оперативните програми по проекти, които Общината е финансирала  с безлихвени заеми.

След това решение председателят на Общинския съвет Александър Държиков удари последния звънец в този мандат. Общинарите ще се събират отново единствено, ако има решения върнати от Областни управител.

Гласуват бюджета на Пловдив от 655 млн. лева, докато хазната всъщност е празнаУвеличават с 10% заплатите в администрацията със задна дата

Община Пловдив пред финансов колапс, парите в хазната свършихаЗа 8 месеца градските власти са събрали едва 127 млн. лева от предвидени 207 млн. до края на годината