Обичайно преди началото на всяка учебна година пред лекарските кабинети в Пловдив се извиват дълги опашки от ученици и родители. Причината за това са медицинските бележки, които учениците трябва да представят в училище. Повечето учебни заведения изискват в 7-дневен срок децата да занесат лична здравно-профилактична карта с данни за направените ваксинации, а малчуганите от детските градина още в първия ден на посещението да имат бележка от личния лекар, че не са били в контакт с инфекциозно болни.

Тази година поради епидемията от COVID-19 ситуацията с получаването на медицинската бележка се очертава още по-драматична. Във връзка с наредбата на Министерство на здравеопазването за осигуряване на т.нар. „зелени коридори” и разделянето на потоците пред кабинетите на общопрактикуващите лекари, прегледите на учениците могат да се извършват само във вторник и четвъртък. Във всеки друг ден те няма да бъдат заплатени на лекарите от Здравната каса. Добавяйки изискването пациентите да имат предварително записан час, за да не се допуска струпване, и да се спазва дистанция, това означава неимоверно натоварване на джипитата.  

„От няколко дин коментираме тази тема с колегите. Не виждам как ще се случи - всички ученици да минат не в рамките на седмица, както досега, а в рамките на ден-два. Невъзможно е. Освен това изискването е учениците да бъдат прегледани за паразити до три дни преди започването на учебните занятия. Това означава, че лекари, които имат в практиката си по 200-300 деца, ще трябва да ги прегледат в четвъртъка преди 15 септември”, коментира пред TrafficNews общопрактикуващият лекар д-р Александър Калайджиев.

Прогнозата на лекарите е, че учениците няма да могат да бъдат подготвени, както в предходните години, и учителите ще трябва да проявят разбиране. По тази причина и от няколко дни в Образователното министерство се дискутира вариант срокът за издаването на медицински бележки да бъде удължен. Официална заповед от министър Красимир Вълчев обаче до момента не е издадена. Не са уведомени и личните лекари.  

„Същият проблем съществува и при по-малките деца, които ще посещават детска градина. Те също трябва да преминат преглед при личния си лекар, който отново може да бъде направен само във вторник и четвъртък. Само че ако детето ви тръгва от понеделник на градина, бележката трябва да е от петък. В петък такъв профилактичен преглед не може да бъде извършен според наредбата”, посочи д-р Калайджиев.

Само за миналия месец той има незаплатени от Касата около 10 прегледа, тъй като са извършени в дни извън вторник и четвъртък. „Децата идваха с настояване от родителите да им се направи такъв преглед за кандидатстване в училище. В случая, за съжаление, на мой гръб. Но ни омръзна на наш гръб да се извършват прегледи, които след това да не се заплащат. Още повече в тази обстановка никой не пое ангажимент към личните лекари да ги подпомогне. Според Министерство на здравеопазването ние не сме на първа линия. Не сме получили никакви помощи, въпреки че трима колеги от редиците на общопрактикуващите лекари дори починаха. Но продължаваме да бъдем забравяни от министерството в борбата с COVID епидемията. И на целия този фон, с всички разходи, които имаме с опазване здравето си – на нас и служителите ни, в момента ни режат и прегледите от Здравната каса, ако не са извършени в конкретен ден. И за пореден път сме поставени между чука и наковалнята”, допълни общопрактикуващият лекар.

Той отправи молба към пациентите и към директорите на учебни заведения да проявят разбиране, че чисто физически няма как всички бележки да бъдат издадени в дните около 15 септември.