С емоционален спектакъл, в който се преплетоха традиционният български фолклор и модерната музика, деца и учители отбелязаха 45-годишнината на ДГ „Светла“. Бивши и настоящи възпитаниците на детското заведение, пременени в красиви костюми, пяха и танцуваха повече от час, а родителите и гостите искрено се вълнуваха на всяко изпълнение. Празника уважиха представители на отдел „Образование“ към общината и директори на детски градини в града. Поздравителен адрес изпрати кметът Здравко Димитров.

Гайда в изпълнение на Радослав Трифонов огласи двора на забавачката в началото на програмата. Последва пъстрата „Въртележка“ на най-малките. Втора „а“ група изказа почит към човечната, работлива и дивна българска мома, невеста и майка с танца „Българка“. А момичетата и момчетата от Четвърта „а“ група се впуснаха във весела огнена „Задявка“.

Радина Папазова пък успя да докосне сърцата на всички присъстващи и да ги увлече да пеят с нея една от най-колоритните български песни „Цъфнало цвете шарено“.

Колорита, красотата и уникалността на българския народен танц показаха Четвърта „б“ група с магическата си „Фолклорна китка“. След това сцената бе завладяна от „Самодивите“ от Трета група. В бели роби и разпилени коси, те отведоха гостите в непроходимата гора, където оживяха картини от думи и музика.

„Обичам те, Родино! Обичам твоята история, обожавам твоята природа, прекланям се пред твоите герои, гордея се с твоя народ и традиции! Тези велики слова бяха преплетени в танца на Втора „б“ група. Много красота и грация имаше и в изпълнението на момичетата от Четвърта „а“ група, който разпънаха на сцената българския трибагреник.

Специален поздрав отправиха гласовитите бивши възпитанички на ДГ „Светла“ – Венера Куцарова и Мария Кавръкова. Празникът имаше и кауза – събираха се средства за 2-годишната Бояна, която страда от рядко заболяване.

В края на изпълненията на сцената бе поканена директорката на ДГ „Светла“ Людмила Тошева. Просълзена, тя благодари на дечицата, родителите, колегите и целия екип на детската градина. „За мен 45 години ДГ „Светла“ означават обич, търпение, професионализъм, лоялност, колектив, екип, страх, смях, сълзи, радост, приятелства, предателства. Но всичко това ме научи, че в този живот най-важното са хората. Обичам всички по различен начин. По един начин обичам моето семейство, по друг – колегите, приятелите, родителите. Но всичко това е много искрена и чиста обич. Някои ще кажат 45 години – какво пък толкова. Не е така. Тези 45 години са моят живот, моята мисия. Това са вашите деца, но те са и моите деца“, каза развълнувана Тошева и прегърна целия екип на детското заведение.