Не обичам да говоря, но съм предизвикан да направя това изявление – няма нищо изключително, извънредно или героично в това един служител на администрацията, когато навърши пенсионна възраст, да се пенсионира. Така служебният министър Стойчо Кацаров коментира освобождаването на професор Кантарджиев от поста му на директор в Центъра за заразни и паразитни болести.

„Законът дава право на министъра тогава, когато установи тежки нарушения, да смени управителите на лечебните заведения“, заяви той и допълни, че отправя призив към министъра на правосъдието да провери законосъобразността на действията на директора на Агенцията по вписванията. Той добачи, че вече цялото общество знае причините за смените на управителите на болниците „Лозенец“ и „Александровска“:

"Ролята на Агенцията по вписванията е да впише в регистъра тези промени. Отказът да го направи излиза извън нейните законови правомощия. Какво всъщност се опитват да ни кажат с това си действие – ние сме недосегаеми, ние можем да правим всичко безнаказано, вие не можете дори да ни смените. Можем. Този отказ може най-много да забави събитията с няколко дни, да постави под риск персонала на болниците, лежащоболните. И отговорността за това ще бъде както на бившите директори на лечебните заведения, така и на директора на Агенцията по вписванията", обоснова се Кацаров. 

„Ако установи, както твърдя, че тя е надскочила правомощията си и е нарушила закона, да я освободи от заеманата длъжност. Искам да отправя много ясно послание и за това, че някои хора, изпълнителни или други директори, се опитват да се представят пред обществото като жертви. Не са жертви тези, които години наред са стояли на държавната софра и са правили каквото си поискат. Жертвите са други. Жертвите са тези над 20 хил. души наши сънародници, които починаха през миналата година в резултат на лошото управление на здравната система, безобразното управление на кризата от Бойко Борисов и неговите хора. Решен съм и нищо няма да ме разколебае да разкрия цялата истина за това управление и за причините, довели до тази изключително висока смъртност, непозната в нашата страна от времето на Първата световна война“, категорично отсече министър Кацаров.

Припомняме, че по-рано днес самият професор Кантарджиев сподели, че според  него освобождаването от длъжност е със съмнителни мотиви.

„Моето пенсиониране беше самоцел с лични мотиви. На всеки ръководител, идващ в министерството, първата му работа е да обединява центрове и да закрива такива. Ама нали трябва да се покаже на обществото, че нещо се върши?!“,  каза пред NOVA проф. Тодор Кантарджиев по темата за излизането си в пенсия.

Той приема новината за своето пенсиониране с недоумение. „Точно лекарите по време на епидемия не очакваме да бъдем сменяни, но стават такива неща“, коментира професорът.

Много съм Ви благодарен! Моля Ви, пазете се! Хора, които не разбират от вашата работа, я оценяват неправилно“, обърна се към подкрепящите го проф. Тодор Кантарджиев.