Има осигурено финансира от ВиК за изграждането на дублиращи сондажни кладенци в село Брестовица, като процедурата е задействана и ще стартира до март месец. Това обяви областният управител Дани Каназирева по време на брифинг.

По-рано днес кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов обяви бедствено положение в общината заради  наличието на манган в питейната вода в село Брестовица. Завишените стойности на химичния елемент във водата са в пъти над допустимите – при разрешено количество от 50 мг/л стойностите на мангана в питейната вода е над 1000 мг/л.

Каназирева заяви, че е изненадана от това решение.

„Все още не сме получили в областна управа такава заповед. Изненадана съм, че се прави в момент, когато мангана е в норми с оглед на оздравителните действие на ВИК. Не сме спрели да работим и сме в непрекъсната комуникация с ВИК, запознала съм с проблема и зам. –министър Нанков и премиерът Бойко Борисов“, каза още Каназирева.

Тя обяви, че към момента има  осигурено финансиране от ВиК холдинга за изграждането на дублиращи сондажни кладенци, за да се осигури чиста вода, но по доклада те имат гаранции от 3 до 5 години. Затова стартира паралелно проучване за изцяло нов водовземен участък. Също така стартира подмяна на довеждащия водопровод и вътрешната водопроводна мрежа.

„Има решение за отпускане на средствата и ВиК има готовност да стартира процедурата“, каза още Каназирева.

Тя обви, че с оглед на заповедта за извънредно положение, че се поиска от ВиК оператора да съкрати процедурата.

„Държавата стои ясно зад ангажимента си да разреши този случай, механизмът за финансиране през ВиК холдинг е наличен. В рамките на месец март ВиК Пловдив ще започне изграждането на двата дублиращи кладенеца, за да сме сигурни, че ще се подава чиста вода към селото“, заяви Спартак Николов.

Междувременно от инициативния комитет искат да бъде намалена цената на водата.

 „Удържането в норма за нас не решава проблема. Въпреки, че е обявено бедствено положение, ние продължаваме да плащаме вода“, заявиха от инициативния комитет. Те настояват да бъде намалена цената на водата.

Бедствено положение в "Родопи" заради водата в БрестовицаКоличеството на манган в питейната вода многократно превишава допустимите норми