Тази година календарът е наситен с много събития от различно естество. За да се изгради една квартална общност, е необходимо хората да изпитват положителни емоции и да споделят еднакви ценности.

“Живеем във време на криза на морала и един от подходите е да се показва добрият пример и да се изпращат позитивни послания. Доста от събитията се случват в центъра на Пловдив и се стремим да предложим на хората различни преживявания”, споделя кметът Тони Стойчева. 

На 13-ти април ще се проведе акцията “Да изчистим Западен”. В нея ще се включат детски градини, училища и граждански организации, както и общински съветници и активни хора, които не се примиряват с разпилените боклуци в паркове, градини и междублокови пространства. 

Концепцията за “Зелен Западен” набра доста популярност и на 22-ри април ще се проведе “Детска рециклиада” в парк “Ружа”. Фокусът този път ще бъдат най-малките, чиито възпитание е отговорност на възрастните. Целта е да се ангажира вниманието на децата по един занимателен и интересен начин, за да възпитаме у тях отношение към чистата околна среда. Паралелно ще се направи и акция за събиране на излязло излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. 

Качествена храна ще намери място на Фермерския базар на Пловдив, организиран от “Пендара”, на който ще бъдат представени малки местни производители. Той ще се провежда всяка сряда, като стартът ще е на 24-ти април в парк “Ружа“. 

Кв. “Прослав” попада в териториалния обхват на район “Западен” и жителите му се чувстват изолирани в известна степен.

За първи път e поканен хор “Детелина” от читалище “Просвета – 1907”, с. Ръжево Конаре. Той ще изнесе на 6-ти април концерт с репертоар от стари градски песни в пенсионерския клуб в квартала и това е един чудесен повод за запознанство и започване на едно дългосрочно партньорство.

На 7 май ще се раздаде курбан в храма “Свети Атанасий” по повод храмовия празник. Фолклорен фестивал “Прослав пее и танцува” ще се случи пред читалището на 11-ти май. В пъстрата програма ще вземат участие ансамбъл “Тракия”, оркестър “Пловдив”,  творческият колектив на Марио Посталов, ДЮТА “Седенчица” и много други.

Район “Западен” и DECATHLON България организират велопоход “С колело на запад” (18-ти май). Идеен партньор е ВелоКултура. Целта на събитието е да се насърчи по-широкото интегриране на велосипеда в културата на българина и да се провокират отговорните институции да развият инфраструктурата, която в Пловдив е недостатъчна.

През месец май ще се проведе и среща с представителите на Общонародната фондация „Христо Ботйов“ в сградата на кметството. На нея ще си спомним за великото дело на нашия революционер и писател.

На 22-ри май на Братската могила училищата и детските градини ще отбележат с концерт  Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.