Киберпрестъпността става все по-сложна, широкоразпространена и безмилостна, според новия доклад за дигитална защита на Microsoft. Нивото на случаи, в които служители стават жертва на фишинг измами е тревожно високо.

Затова експертите съветват: внимавате за имейли, текстови съобщения или чатове от непознати. 91% от всички кибератаки започват с имейл. Според анализа за фишинга, като услуга за мащабна операция, има налични над 100 шаблона за фишинг, които имитират известни марки и услуги.

Фишингът предоставя на хакерите евтина, нискорискова форма на социално инженерство, с потенциално голяма печалба под формата на откраднати пароли, изтекли идентификационни данни и достъп до чувствителни данни и интелектуална собственост.

Миналата година корпорацията е блокирала над 13 милиарда злонамерени и подозрителни имейли през предходната година, като повече от 1 милиард от тях са класифицирани като URL-базирани фишинг заплахи, пишат "Paritemi".

Ето някои сигурни знаци, по които да разпознаете опитите за фишинг и да подадете сигнал:

   - неправилен правопис и лоша граматика

   - подозрителни връзки

   - подозрителни прикачени файлове

   - заплахи за бърза реакция

   - измама

   - променени уеб адреси

   - неправилно изписване на вашето име

   - несъответствия на текста на връзката и URL адреса

Киберхигиена: Практикуването на основни мерки за киберхигиена – корекции за сигурност и актуализация на софтуера и програмите е лесен начин за защита на всяка организация. Най-добрите практики от общата киберхигиена са:
 
   - силни пароли

   - многофакторно удостоверяване

   - архивиране на данни

   - редовно актуализиране на софтуера с всички налични пачове

   - влизане без парола