Турция започна да разхлабва мерките срещу коронавируса. Голяма част от учениците се върнаха на училище. За пръв път от ноември месец отвориха врати кафенета и ресторанти.

Изключения са само онези, които са в области са категоризирани с висок риск. Ресторанти, кафенета, сладкарници, чайни и пр. ще работят между 7 и 19 ч. при зает до 50 на сто капацитет. Клиентите ще бъдат пускани след представяне на т.нар. ХЕС код, който служи за проследяване на разпространението на епидемията и се изисква при пътуване в обществения транспорт, обслужване в различни институции и пр. След като влязат в заведението, те ще бъдат настанявани на разстояние едни от други.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Турция започва да облекчава ограниченията, наложени във връзка с коронавируса. По думите му присъствените занятия в училище се подновяват в окръзите с нисък и среден риск за разпространение на КОВИД-19, включително за учениците от прогимназиален и гимназиален курс.

В цялата страна се завръщат в клас децата от предучилищните забавачници, от начален курс и от 8 и 12 клас.

Мерките за предпазване от инфекция в клас включват социална дистанция, маски и дезинфектанти. Децата са разполагани по едно на чин, мият ръцете си и се дезинфекцират преди да влязат в час и получават инструкции какви правила да спазват в училище, за да избегнат риска от инфекция, отбелязва Анадолската агенция.