Икономист спечели конкурса за директор на закъсалата общинска болница МБАЛ „Св. Мина” . С решение от днес Община Пловдив е определила Мария Горева за победител в конкурса, без да има друг кандидат за него.  В момента именно тя е начело на лечебното заведение, след като през лятото бе освободен проф. Петър Петров заради лошото финансово състояние  на  болницата. Допреди това Горева бе експерт финансови и стопански анализи и икономически дейности и началник на Информационен отдел в същото здравно заведение.

Финансовото състояние на бившата Първа градска болница от години е трагично, като неведнъж болницата бе пред фалит.  Тази година Общинският съвет гласува отпускането на 420 000 лева безлихвен заем на болницата, за да покрие  дълговете си.

През последните две години МБАЛ „Св. Мина” бе получила над 1,5 млн. лева  от НЗОК  и по програми заради ковид отделението и PCR лабораторията разкрита там. Със закриването на ковид отделението обаче голяма част от приходите на болницата прекъснали.   

По регламент в Пловдив всяка болница и поликлиника, собственост на Общината, може да назначи за управител лекар или икономист, с необходимия стаж.  На практика обаче това ще е единственото лечебно заведение, което шеф не е лекар.

Предстои  резултатите от конкурса да се гласуват в Общинския съвет.