Проектът за превръщането на улица „Иван Вазов“ в пешеходна зона е готов и изпратен на НИНКН за съгласуване, съобщи главният архитект Димитър Ахрянов. По думите му, след като се получи зелена светлина от органа към Министерството на културата, ще бъде разделен на два етапа - първият ул. "Иван Вазов" и вторият - останалите улици в зоната край тютюневите складове. След това  ще се знае и точната количествено-стойностна сметка за реализацията на проекта.

Проектът за превръщането на емблематичната улица в пешеходна от ул. „Авксентий Велешки“ до Главната улица предвижда повдигането на улицата на едно ниво, като се запази сегашният габарит в този участък.

През септември Община Пловдив ще направи и експеримент, като затвори за по продължително време улицата. Тогава ще се види и реалният й ефект за трафика и движението в зоната, защото тогава се връщат учениците и децата в забавачките. През този период ще се проведат редица културни събития.

След  това може да започне  и реализация на проекта, който да я превърне в пешеходна за постоянно. Тогава достъп с автомобили през нея ще имат единствено  живеещите в зоната, както и обслужващите коли.

В другата зона от библиотеката  до Централна гара проектът предвижда увеличение на тротоарите за сметка на улиците, откъм южната страна. При представянето на проекта преди няколко месеца от Община Пловдив изтъкнаха, че  анализът на съществуващото пътно движение, което преминава в момента от ул. "Авксентий Велешки" през "Цар Асен", показва, че може да бъде изместено през "Цанко Дюстабанов" двупосочно.