Две гимназии в Пловдив, в които днес се проведе НВО по математика, не са дали допълнително време на десетокласниците, след като установили пропускът с формулите. Макар че става дума за грешка от страна на МОН, децата, полагали изпит в ПГАСГ "Арх. Камен Петков" и ЕГ "Пловдив", не били компенсирани, научи TrafficNews.

Към медията ни постъпи сигнал от родител, пожелал да остане анонимен предвид деликатността на темата. Детето му, положило външно оценяване в ПГ по строителство, архитектура и геодезия, се прибрало недоволно от изпита по математика и причината за това била недостатъчното време.  

Какво се оказва – след като от Министерството на образованието установили, че са допуснали гаф, оправдан по-късно с технологична грешка, те изпратили до училищата списък с коригираните формули. Съответно учениците в цялата страна получиха още време, за да успеят да довършат изпита и коригират евентуални грешки заради неправилните формули.

Тази ситуация обаче тотално объркала организацията на изпитния ден, провеждан в Пловдив. В Строителния например не получили допълнително време.

В Английската даже не получили формулите, камо ли допълнително време. Това твърди бившият депутат Манол Пейков в негов пост във фейсбук. В някои от гимназиите пък времето, предоставено на учениците, коренно се различавало, пише още той. 

Какво се е объркало? Още по обяд днес от МОН доброволно изнесоха информация, че след сигнал в рамките на 6 минути е направена проверка и файлът с формули е отново качен. Оттам заявиха и за дадени указания, че за начален момент се смята тогава, когато всички ученици разполагат с коректни формули.

Все още не може да се каже това камък в градината на министерството или на пловдивските гимназии е.

По тази причина TrafficNews се обърна към Регионално управление на образование в Пловдив. Оттам заявиха, че все още не могат да дадат коментар по темата. Бяхме препратени към пресцентъра на МОН, който прие сигнала на родителите и по него предстои да се извърши проверка.

Очаквайте подробности.