Да бъде ускорен ремонтът на участък от булевард „Александър Стамболийски“ се разбраха по време на инспекция на обекта кметът на Пловдив Костадин Димитров, кметът на район „Южен“ Атанас Кунчев и Бончо Бонев от изпълнителите на проекта за Южен обходен колектор. 

Става въпрос отсечка между улиците „Люсиен Шавалас“ и „Стефан Стамболов“.

Ако метеорологичните условия позволяват, до две седмици може да бъде  положена основата от битумизирана баластра и първият слой асфалт. 

Това ще позволи да започнат действия за пренасочване на автобуси от градския транспорт по булевард „Александър Стамболийски“ в участъка от улиците „Димитър Талев“ до „Стефан Стамболов“.

Същевременно се изграждат и тротоари по отсечката.

Изграждането на Южния обходен колектор на Пловдив е  част от проекта  за реконструкция и доизграждане на ВиК-мрежата, който се изпълнява от „В и К“ - Пловдив. Неговата основана функция е да разтовари канализационната системата на централния район, части от „Южен“, „Западен“ като отведе отпадните и дъждовните води в пречиствателната станция на Пловдив. 

Тръбата ще мине от кръстовището на Пещерско шосе по ул. „Царевец“, по ул. „Модър“ покрай Транспортна болница, по бул. „Александър Стамболийски“ и ул. „Нестор Абаджиев“ в район „Тракия“, за да се включи в пречиствателната станция. Дължината на целия обходен колектор е над  12 км. Работата по неговото изграждане и възстановяването на пътната инфраструктура трябва да приключи до края на 2024 г.