„Възможността Домът на Пловдивската опера да бъде на мястото на една от панаирните палати е чудесна. Немалка част от пловдивчани посочиха, че именно там е подходящо да се издигне представителна сграда на музикалната институция. Въпросът е, че диалогът по тази тема трябва да се води от Община Пловдив или Министерство на културата”, коментира председателят на фондация „Дом за Пловдивската опера” инж. Любозар Фратев след въпрос на репортер на медията ни.

Той припомни, че този вариант е разглеждан преди години след предложение на Вежди Рашидов. Идеята бе потопена в политически престрелки и пропадна. Възроди се миналата година, когато  Георги Гергов отправи предложение към Общинския съвет, че ако придобие акциите на Община Варна в Пловдивския панаир, той ще предостави 6 декара терен за сграда на Операта. Тези дни стана ясно, че въпреки усилията на пловдивската общественост,  бизнесменът е спечелил съдебните битки и ще увеличи капитала на съвместното акционерно дружество с Община Пловдив „Пълдин туринвест” с акциите на панаира от Варна.

„Ние не сме наясно дали ще е актуално това предложение. Засега гледаме на него като на пожелателно намерение.  Иначе мястото е идеално”, коментира членът на управителния съвет на „Дом за Пловдивската опера” арх. Илко Николов.

Ръководството на фондацията се срещна с журналисти, за да отчете всички действия, които е предприело през последните 7 години и три месеца, за да реализира две цели – ремонта и реконструкцията на Концертна зала и изграждането на сграда за Операта.

„Нашата кауза бе подкрепена от 15 000 пловдивчани.  През цялото време сме написали 63 писма до Община Пловдив, Общинския съвет, Министерствата на културата и финансите, Министерски съвет, Народното събрание, президента на Република България, Европейската комисия. Срещали сме се стотици пъти с представители на различните институции, дали сме 8 пресконференции”, коментира Любозар Фратев.

Той подчерта , че за цялото това време най-сетне на последната сесия на Експертния съвет за устройство на територията се вижда светлина в тунела, след като членовете са вписали в протокола, че сграда на Пловдивската опера на терена встрани от Партийния дом е възможна.

„Започнахме с предложението са построяване на сграда, внесено в Общинския съвет. После подписахме Меморандум за партньорство с Държавна опера-Пловдив.  Последваха три нереализирани решения на ОбС, който даде съгласие да бъде построена сградата, отреди парцела под Партийния дом за тази цел и не обяви конкурс за обемно-пространствено решение.  Последваха две взаимоизключващи се решения на ОбС зза приемане, а след това за връщане на 10% от акциите на Международния панаир и да се отреди парцел в югозападната част – идея на Вежди Рашидов и кмета Иван Тотев. Това доведе до изработването на идейна архитектурна разработка на арх. Илко Николов за сграда на пл. „Централен”1.  През целия този период си кореспондирахме с петима министри на културата – без особен резултат с изключение на проф. Велислав Минеков.  По негово време подписахме тристранния меморандум за изграждане на сграда на Пловдивската опера между фондацията, Министерство на културата и Община Пловдив”, каза Фратев.

Арх. Илко Николов представи последната идейна архитектурна разработка  и обясни, че всички предписания на Експертния съвет по устройство на територията са взети предвид и предстои след получаването на протокола от последното заседание, да бъде изготвена скица предложение за частична промяна на Общия устройствен план за въпросния парцел.

„Според сега действащия ОУП на мястото се допуска 50 процента застрояване и кинт 2. След преотреждането теренът ще бъде за култура и религия и се допуска 80% застрояване и кинт 2,5. В моя идеен проект е 84 процента – с корекция като намаляване на залата от 1000 на 800 места и още някои други действия, ще намалим обемите”, каза Николов. Той подчерта, че не вижда причина Националният институт за недвижимо културно наследство да не одобри промяната в ОУП.

В случай, че съгласуването не мине, от фондацията ще предложат на кмета на Пловдив да се създаде работна група с представители на институции, общински съветници и съсловни организации, които да посочат най-подходящото място за сграда на операта.

„Важно е да инициираме срещи с представители на изпълнителната и законодателната власт, с президентството каузата „Дом за Пловдивската опера” да стане национален проект”,каза Мариана Чолакова.

Следващата стъпка е осигуряването на 300 000 лв. от Министерство на културата за обявяване на международен архитектурен конкурс, нещо, което бе обещано от министър Минеков.

От фондацията отчетоха и дейността си във връзка със съдбата на рушащата се Концертна зала.

„Подготвихме техническо задание за ремонта и всячески съдействахме за изготвянето на обществената поръчка. Под нашия натиск беше осигурено финансиране от 10 млн. лв.  Съдействахме да изпълнението на допълнителните изисквания на Министерство на културата за предоставянето на общинската част от имота”, разказа инж. Фратев. Той допълни, че обществената поръчка още е отворена и не е обявен изпълнител.

„Тепърва ще работим и по двете каузи и се нуждаем от обществена подкрепа”, обяви на финала Мариана Чолакова.