В абсолютен фарс е на път да се превърне мярката за неотклонение на мароканеца Нофал Рашид Захри, който е задържан заради подозрения във връзки с ИДИЛ. Мъжът бе вкаран в залата на Пловдивския съд при засилени мерки за сигурност. Липсват обаче двама  – служебният защитник на Захри, както и преводачът Ибрахим Махмуд. Последният се оказа, че бил… в Хасково, където чакал пред залата в местния съд.

След телефонен разговор станало ясно, че преводачът няма как да дойде до Пловдив, тъй като колата му е на ремонт. Така от съда започнаха да търсят преводач.

Припомняме, че мароканецът бе хванат на границата ни и задържан заради връзки с ИДИЛ. Нофал Рашид Захри бе заловен на 12 февруари на границата ни. Мъжът ще обжалва определението на Окръжен съд – Хасково, с което е взета мярка за неотклонение „временно задържане под стража“ за срок от 90 дни. 

Мароканецът е обявен за международно издирване от Кралство Мароко с цел екстрадиция във връзка с извършване на терористична дейност и членство в терористична организация ИДИЛ.

Делото е отложено за 13 часа.

Както TrafficNews.bg съобщи, Нофал Рашид Захри е бил високо в йерархията на "Ислямска държава". Той не се е легитимирал и е имал 5 различни документа за самоличност - сирийска лична карта, сирийски паспорт, испанска лична карта, документ за семейно положение, както и сирийско свидетелство за управление на МПС".

В момента, в който българските служби установяват, че сирийския паспорт е обявен за издирване от Интерпол, e изпратена снимка на лицето в Интерпол - снимката, която стои в неистинските документи. Установено е, че всички тези документи са фалшифицирани, те са преправяни. Бланките са оригинални, но снимката на лицето е различна от тази, която би следвало да се намира на тези документи.

Според заповедта, която българските служби са получили на български език, лицето се издирва за съставяне на група и подготовка за извършване на терористични действия, противозаконно използване и притежаване на огнестрелни оръжия в рамките на организационен проект, целящ да посегне на националната сигурност и обществения ред в Мароко, организирано масово присъединяване към терористична организация, получаване на обучения, набиране на средства, както и набиране на големи групи от хора, които да се присъединят към "Ислямска държава".

Очаквайте подробности!