Един от емблематичните ресторанти в Стария град – „Улпия” ще има нови стопани. Общинският съвет в Пловдив реши да го предостави безвъзмездно за 10 години или до възникването  на нужда на Изпълнителната агенция по лозята и виното.

Идеята на органа към Министерството на земеделието е там да се позиционира българското представителство на Международната организация на лозята и виното, в която участват 48 страни.  В къщата на Киркор Топрабашян ще се създаде регионален референтен център. Чрез него ще се хармонизират съществуващите практики и стандарти във винопроизводстовто, подготвят нови международни стандарти, както и да се подобри производството и маркетинга на българските продукти.

Бившият ресторант е без стопани, след като през 2018 година фирмата, която го държеше се отказа от концесията. След това опитите на градските власти да се намери наемател удариха на камък и така 4 години той стои празен.

Шефът на общинска собственост Николай Аджеларов и бившият директор на „Старинен Пловдив”, а сега съветник от ГЕРБ Йордан Илиев обясниха, че това най-добрият вариант.  Вместо да се дава на частник, който ще срещне огромни трудности от НИНКН за всяко инвестиционно намерение, къщата ще се даде на държавно звено. То ще може да стопанисва по-лесно имота, както и цялата инвестиция ще е за тяхна сметка.