„Не съм идвала в Пловдив от 10 години, когато бяхме тук с групата ни „Антик”. За този период градът много се е променил. Има толкова много история тук, за разлика от София”, сподели певицата Елена Папаризо в разговор на родния си гръцки със зам.-кмета Пламен Панов.

Тя е сред звездните изпълнители, които идват в Пловдив за „Франкофоли”. Фестивалната програма започва днес на Гребната база от 19 ч., а на сцената ще излязат българската група Молец, Имани, LP, дуетът Bon Entendeur и любимката на българската публика Елена Папаризо.

Елена се срещна с журналисти часове преди да пее. Пожела си да няма дъжд, да има много хора и много музика.

„Аз съм се подготвила, нося си дъждобран и ще дойда на Гребната база по-рано, за да потанцувам преди да се включа в концерта. Защото музиката няма националност, а езикът на тялото е универсален и ние можем да изразим с него много неща”, каза Папаризо и допълни, че баща ѝ говорел само шведски и гръцки, когато семейството ѝ емигрирало. Когато пътували към родната Гърция, той използвал жестове, за да се разбира с хората.

„Щастлива съм, че съм тук, защото България ми даде много.  Още помня 12-те точки, които получихме на песенния конкурс Евровизия. Победата ми помогна много, но тя не е достатъчна. Трябва много труд – и като музикант, но и като човек”, сподели певицата. Тя призна, че когато преди 20 години започнала соловата си кариера, ѝ е било много трудно и често заставала в ляво или в дясно на сцената.

В програмата си Папаризо е включила както знакови парчета от периода на Антик, така и песни от новия си албум.   На въпрос кои са любимите ѝ песни, тя сподели, че всички изпети песни са нейни бебета.

„Ще бъде хубаво, ще танцуваме много. Нека хората дойдат”, отправи поканата си Елена и дори попя за присъстващите.

Организаторът Христина Спасова пък благодари на Община Пловдив и фондация "2019" за помощта и благодари, че международните организатори на Франкофоли отново са се доверили на нея и колегите ѝ.

"Чест е за нас, че в годината, в която България отбелязва 30-годишнина от присъединяването си към франкофонското семейство, градът ни ще бъде домакин на Франкофоли. Имах среща с представители на хотелиерския бизнес, които споделиха, че няма свободни места.  Франкофоли е един от гвоздеите на фестивалното лято през 2023 г.", каза зам.-кметът Пламен Панов. Пожела успех на организаторите и прикани всички, които ще дойдат на концерта да се запасят с дъждобрани.

"Радвам се, че Христина Спасова върна фестивала след 3-годишна пауза. Изисква се и смелост да го премести тук. Много е хубаво - вече мина Франкофоли в Люксембург, сега тече в Монреал, а предстои изданието и във Франция, в Ла Рошел. Пловдив е много красив град и сме благодарни за цялата енергия, която получаваме", каза директорът на големия фест Франкофоли Жерар Пон.