Двама прокурори от Софийска градска прокуратура са получили заплахи за живота си. Единият е намерил патрон в пощенската си кутия, а друга обвинителка е открила кръст от клони през входната врата на жилището си. Това заяви изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Заплахите са подадени в неделя, от когато са и подадените сигнали.

Сарафов е на изслушване пред Съдийската колегия на ВСС във връзка със скандала в съдебната система, последвал убийството на Мартин Божанов - Нотариуса. На заседанието присъства правосъдният министър Атанас Славов.

"Сякаш настана една обществена вакханалия, в която започнаха конкретни заплахи срещу магистрати и това трябва да бъде преустановено", коментира и.ф. главен прокурор.

Пред магистратите Сарафов посочи още, че към момента не разполага с достоверна информация за частни клубове, магистратско влияние или съмнителни контакти между съдии, криминално проявени лица или лица с тежки репутационни зависимости.

Магистратите ще изслушат и разследващия журналист Николай Стайков относно разследванията на Антикорупционния фонд за кръга, свързан с Мартин Божанов - Нотариуса.

Готовност за изслушване изяви и съдия Владислава Цариградска. Пред медиите тя разказа за натиск от страна на убития Божанов и липса на адекватна реакция от институциите, тъй като казусът е от 2020 г. Изслушването ѝ тепърва предстои.