Здравейте, Браво за страхотната Ви инициатива! Искам да попитам дали имате физически и финансово възможността за запълване на канала между ремонтираните участъци на Кукленско шосе кръстовището до Еко?Намира се точно след  Екото на Кукленско шосе и в обратна посока от Митницата - цялото кръстовище, което оставиха несвързано!

Това пише в страницата на „Браво, Пловдив!” пловдивчанката Красимира Иванова. Дамата следи поредицата инициативи , свързани с подобряване на градската среда на гражданското движение. Тя, както и десетки други пловдивчани адмирират акциите на доброволците и изпращат сигнали за проблемни участъци в града. Засега сигналите за проблеми са повече от доброволците, готови да се включат в отстраняването им, но момчетата и момичетата от „BraVo, Пловдив!” не се отказват. Шест месеца след старта на мисията, се срещаме с трима от „моторите”  на движението – Светослав Енчев, Яна Димитрова и Стефан Чочков. От няколко месеца те са всеки уикенд „на терен” и участват във всяка акция.

- На път сте да опровергаете пословицата „Една птичка пролет не прави!”. Наистина ли вярвате , че няколко души могат да събудят обществото?

Светльо: Всъщност ако не вярвахме в това, нямаше изобщо да започваме. Свързва ни градът, в който сме израснали и обичаме безкрайно и искаме да го запазим и да го направим по- уютен за живеене. 

Яна:-  Дори и в началото да имахме някакви колебания,  последните акции показаха, че пловдивчани имат желание да помагат , искат да има повече пространство и място за спорт за децата им и са готови да отделят време, за да се включат в смислени инициативи. Последните акции събраха повече от 30 души, половината от които деца на различни възрасти.

Стефан: - На последната инициатива, която беше на спортната площадка на ул. „Нева” в Кючук Париж, едно 5-годишно момченце ми каза, че това било най- щастливия ден в живота му. Беше омазан до ушите в боя и очите му светеха. Сигурен съм , че майка му и баща му също биха се включили в следващите ни акции, заедно с него дори  само заради тази усмивка.

- Мислите ли? Хората , а и децата бързо губят интерес.

Светльо: -  Ако всеки от нас се „скрие зад оградата си” образно казано и не се грижи за общите пространства и интереси, няма как да запазим огромното наследство на този град. Живеем сред векове история и трябва да сме отговорни както към хората, които са съградили всичко, така и към децата си. За 6 месеца сме запълнили над 45 дупки и сме реновирали 5 спортни площадки в различни квартали на града. Всичко това е направено със собствени средства. 

 Яна:  -  Да, много по-лесно е да прекараме събота и неделя пред телевизора, но хората, които идват да помагат, в края на инициативите виждат резултата и са си тръгват с чувство на гордост, че са допринесли с нещо за квартала, че са дали добър пример на децата си, че са се запознали с нови хора.

Стефан: -  Аз лично вярвам в ефекта на  „снежната топка” . Колкото повече хора увличаме с нас, толкова повече неща ще можем да направим, които пък ще мотивират други хора, да го правят. На една от последните акции един мъж, който минаваше с буса си , видя как се мъчим да монтираме едно баскетболно табло, тъй като стълбата ни не беше достатъчно висока.  Спря се, извади инструменти, покатери се на покрива на буса и за нула време сложи таблото. Обеща следващият път да доведе още 6 човека.

 - Инициативите на „BraVo, Пловдив!” стават все по-амбициозни. Как ги финансирате?

Светльо: – Всъщност на фона на резултатите, бюджетът е символичен. Купуваме  бои, четки, лакове с наши средства, всеки от нас има познати  в различни строителни фирми – осигуряват ни асфалт и филц за запълване на дупките, други ни помагат с трамбовъчни машини. Един лекар от сдружението миналата седмица плати футболните врати за спортните площадки, друг купи баскетболните рингове. Преди два дни един предприемач ни предостави безвъзмездно две складови помещения, където да държим строителните материали и инструментите. 

Яна:- По- важно от парите е времето, което всеки може да отдели. Затова и не приемаме дарения под формата на парични средства. Но всеки , който има възможност, ако не може да дойде да работи с нас, може да ни помогне със строителни материали – бои, асфалт, филц, ръкавици, четки, фасаген и др. Или да ни услужи с някаква необходима машина.  Но истината е, че сигналите се увеличават и на нас ни трябват най- много хора. Затова се обръщаме хъм всички  пловдивчани, на които им пука за този град : „Хайде ЗАЕДНО” .

Стефан: - Не случайно ви показах едно от последните съобщения, които получихме. Жената иска да асфалтираме цяло кръстовище. Но ние нямаме такава възможност. И тук не става дума само за пари. Всеки ден на фейсбук страницата получаваме десетки сигнали. И затова отправяме призив "Ела и ти с нас!".

Много хора казват – аз плащам данъци, защо да върша работата на общината? Как им отговаряте?

Светльо: Когато се сравняваме с големите европейски градове и ги сочим за пример , е добре да се потрудим да разберем размера на данъците, които гражданите там плащат.  Те са несъизмерими с нашите. И затова тези общини имат много по- големи възможности и градовете изглеждат чисти и подредени. С което далеч не оправдавам градската власт , защото вероятно и там има възможности за оптимизация. Но цялото ни общество е изградено на принципа на социалната отговорност.

 - Яна: Вярвам, че българите сме нация от предприемчиви хора. Българското възраждане не би било възможно без силния предприемачески дух в комбинация с истинска социална отговорност, която прогресивни българи са проявили през онова време. Дали са чакали за всичко на общината? Едва ли. Но, разбира се, трябва много отговорно да следим как общината харчи нашите данъци.

Стефан: - Надявам се, нашите инициативи да са стимул за местната власт , за да си вършат работата с по-бързи темпове. Има големи проекти, за които е нужно време и ние сме наясно с това. Но каква е логиката една дупка да стои с години, да няма кой да я запълни и десетки шофьори да си разбиват колите в нея. Това не мога да го разбера.

 - За съжаление проблемите на града далеч не се изчерпват само с лошата инфраструктура. Има ли други области, в които смятате че можете да бъдете полезни?

 Светльо: - Да, пловдивчани ни приемат като ремонтна бригада, защото вече сме запълвали дупки във всички квартали. Но истината е , че това далеч не изчерпва нашите желания за промяна. Искаме да направим така, че пловдивчани да се гордеят с града, в който живеят. И не само заради забележителната му история, а и заради настоящето и бъдещето му. Да покажем нещата, които са добри за Пловдив, хората, които участват в съвременната му трансформация. *Да покажем на хората, че може да играят важна и решаваща роля в развитието на града, като не чакат видимо неработещите институции и се справят сами с различни социални, икономически и екологични проблеми.

  Яна: - Пловдив е столица на съвременното изкуство и култура, с безспорни постижения в различни жанрове  и огромен капацитет. Те трябва да бъдат достъпни за повече хора. Важно е те да достигат до по-широка аудитория.  Особено при младите хора.

Стефан: -  Подготвяме няколко инициативи , които ще стартират през есента. Ще има изненади и за най- малките. Но всички събития, които предстоят, се обявяват на сайта ни bravoplovdiv.bg и на нашата фейсбук страница Браво Пловдив. 

Ентусиастите от „Браво, Пловдив” в битка с дупките, шахтите и абдикацията на ОбщинатаДоброволците тръгнаха да запълват кратери, които зеят с години – в движение излязоха още проблеми

Родители и деца съживиха две спортни площадки в Кършияка и КючукаЗапалени от доброволците на "Браво, Пловдив" , те грабнаха четки и метли