Директорът на Александровска: Няма свободни легла, трябва ни ново COVID отделение

Проф. Богов коментира и дали в болницата използват станалото известно лекарство Ремдесивир

Пловдив 24.10.2020 21:45 2084 0
Директорът на Александровска: Няма свободни легла, трябва ни ново COVID отделение

Новият директор на столичната Алекснадровска болница - проф. Борис Богов, даде нов сигнал, че ситуацията с болните от коронавируса се влошава.

“В Александровска болница няма свободни легла за заразени с коронавирус. Като едно от най-големите лечебни заведения на територията на София, а и на страната, ще трябва да открием още едно COVID отделение. То ще бъде с капацитет от около 25-30 легла. Ако след Нова година обстановката не се успокои, ще преобразуваме и други отделения”, заяви Богов пред Нова телевизия.

“Има двама пациенти с коронавирус, които са пренасочени към други лечебни заведения. От понеделник влиза в сила ново разпореждане на здравното министерство за прекратяване на плановия прием. Това се прави с цел разкриване на допълнителни легла”, обясни професорът. 

В момента в лечебното заведение има двама интубирани пациенти и петима в интензивно отделение. Заразените медици са 14, но са в добро състояние. 

Проф. Богов коментира и дали в болницата използват станалото известно лекарство Ремдесивир, което беше одобрено в САЩ.

“Разбира се, че използваме лекарството. То обаче не трябва да се дава на всеки заразен. Има строги показания. Затова има много разногласия относно това дали помага, или не. Леките случаи не бива да бъдат лекувани по този начин”, смята професорът.

По думите му коронавирусът нанася доста вреди на бъбреците.

“Вирусът се захваща за ангиотензиновите рецептори, които на първо място се намират в белия дроб, а на второ - в бъбреците", заяви шефът на болницата.

 

Изпрати новина